有人提议去食大角咀九龙珀丽酒店嘅协奏坊西餐厅,以为有生蚝,不过原来近期已经将生蚝换做龙虾,每人包一只龙虾,其他食物就任食。 自助餐好就好在乜都可以攞少少试试。冰镇海鲜有加拿大石蟹、鳕场蟹脚、蓝青口同虾。 冷盘有龙虾慕丝蟹籽脆筒、龙虾汁稻庭冷乌冬、意式番茄酱多士、烟三文鱼蟹肉芝士挞,同埋几款蔬菜同沙律酱汁。热食就有新加坡海鲜喇沙。酱烧猪肋骨、烧羊髀、炒杂菜、意大利千层阔面、龙虾意大利饭、龙虾汁香煎樱花虾肠粉、章鱼小丸子、咖哩角、炸鸡件、鱼柳等等。 黑松露烟肉巴马臣芝士意大利面,意大利粉由厨师即煮,再放晌巴马臣芝士砖内拌匀先上碟。 然后仲有寿司、卷物同即切剌身…生果就唔少自助餐都有,呢度仲有Mövenpick雪糕。因为其他甜品无名牌,所以都唔知佢哋啲名,纯粹系凭外观拣。对我嚟讲,甜品环节中最令人惊喜嘅系呢部自助班戟机,都系第一次见。 呢度仲有自助饮品,不过对呢部自助湿纸巾机仲更加有兴趣,我哋完全系错晒重点。 自助晚餐包每人一只龙虾。 我呢只几多膏,肉质算鲜甜。 之后先正式试自助区嘅食物,冻虾虾肉弹牙、烟三文鱼蟹肉芝士挞有三种唔同口感、意式番茄酱多士微酸几开胃、龙虾汁稻庭冷乌冬烟韧。可惜龙虾

冰镇海鲜
自助餐好就好在乜都可以攞少少试试。
冰镇海鲜
冰镇海鲜有加拿大石蟹、鳕场蟹脚、蓝青口同虾。
热食就有新加坡海鲜喇沙。
然后仲有寿司、卷物同即切剌身…
龙虾(每人一只)
自助晚餐包每人一只龙虾。
龙虾(每人一只)
我呢只几多膏,肉质算鲜甜。
之后先正式试自助区嘅食物,冻虾虾肉弹牙、烟三文鱼蟹肉芝士挞有三种唔同口感、意式番茄酱多士微酸几开胃、龙虾汁稻庭冷乌冬烟韧。可惜龙虾慕丝蟹籽脆筒嘅脆筒已被馅料整湿,食𠮶阵已经几腍,无咗脆口质感。
冰镇海鲜
鳕场蟹脚咸鲜,虾肉弹牙,但呢晚嘅蓝青口就唔够爽口。
属芝士控嘅我对呢个即煮意大利粉都几期待,入面有黑松露酱、巴马臣芝士、烟肉、蘑菇、红洋葱、蒜蓉同罗勒,我觉得意粉软硬度OK,芝士味就比预期中轻,如果可以再浓郁少少就好喇。
甜品我就试咗焦糖炖蛋、芒果布甸、绿茶蛋糕、热情果芝士蛋糕、葡挞同紫薯泡芙,因为无名牌,啲名都系估估吓,焦糖炖蛋同芒果布甸唔会太甜太漏,葡挞就啱啱由厨房拎出嚟,外皮都几酥脆,绿茶蛋糕入面有类似柚子皮嘅嘢,不过就似原味蛋糕多啲。
自助班戟、Mövenpick雪糕
我仲试玩咗部自助班戟机,按掣等一分钟,热辣辣班戟就由机内输送带慢慢走出嚟,过程都几得意。我仲自己加咗Mövenpick士多啤梨味雪糕同朱古力酱、杂莓酱,班戟嘅蛋味较轻,不过可以自己DIY玩吓,都几开心嘅。

预早五日前订座就每人$288,虽然食物选择唔多,同埋无咗比较吸引嘅生蚝,但有几款海鲜嘅自助晚餐,唔洗三百一位都算合理嘅。

自助班戟、Mövenpick雪糕