2016-08-02
有人提议去食大角咀九龙珀丽酒店嘅协奏坊西餐厅,以为有生蚝,不过原来近期已经将生蚝换做龙虾,每人包一只龙虾,其他食物就任食。 自助餐好就好在乜都可以攞少少试试。冰镇海鲜有加拿大石蟹、鳕场蟹脚、蓝青口同虾。 冷盘有龙虾慕丝蟹籽脆筒、龙虾汁稻庭冷乌冬、意式番茄酱多士、烟三文鱼蟹肉芝士挞,同埋几款蔬菜同沙律酱汁。热食就有新加坡海鲜喇沙。酱烧猪肋骨、烧羊髀、炒杂菜、意大利千层阔面、龙虾意大利饭、龙虾汁香煎樱花虾肠粉、章鱼小丸子、咖哩角、炸鸡件、鱼柳等等。 黑松露烟肉巴马臣芝士意大利面,意大利粉由厨师即煮,再放晌巴马臣芝士砖内拌匀先上碟。 然后仲有寿司、卷物同即切剌身…生果就唔少自助餐都有,呢度仲有Mövenpick雪糕。因为其他甜品无名牌,所以都唔知佢哋啲名,纯粹系凭外观拣。对我嚟讲,甜品环节中最令人惊喜嘅系呢部自助班戟机,都系第一次见。 呢度仲有自助饮品,不过对呢部自助湿纸巾机仲更加有兴趣,我哋完全系错晒重点。 自助晚餐包每人一只龙虾。 我呢只几多膏,肉质算鲜甜。 之后先正式试自助区嘅食物,冻虾虾肉弹牙、烟三文鱼蟹肉芝士挞有三种唔同口感、意式番茄酱多士微酸几开胃、龙虾汁稻庭冷乌冬烟韧。可惜龙虾
冰镇海鲜
龙虾(每人一只)
龙虾(每人一只)
冰镇海鲜
自助班戟、Mövenpick雪糕
预早五日前订座就每人$288,虽然食物选择唔多,同埋无咗比较吸引嘅生蚝,但有几款海鲜嘅自助晚餐,唔洗三百一位都算合理嘅。