餐厅: 天虹海鮮酒家
资讯:

餐厅: 天虹海鮮酒家
资讯:

2011-07-28 151 浏览
食午餐时间,一场黎到南丫岛,食个海鲜做午餐都好。原先谂住去另一间,不过望下d鱼缸,呢到鱼缸d海鲜选择够多,亦生猛,都系好似呢到吸引点,最后都系选择黎呢到开餐。有咁多鱼缸,循例都出黎睇下食乜好,濑尿虾非常活跃,一致都认为系不二之选,扇贝好大只下,又试试,奄仔蟹,好少食,又叫黎食下,再加多一两款,三个人,应该都够饱。大热天时,少不了叫枝啤酒,亦叫碟鱿鱼黎送下酒,见餐牌里头,吉列鱿鱼有粒推介星,是日就要吉列唔要椒盐。吉列鱿鱼炸粉薄薄,不过鲜鱿确实系出色,鲜鱿厚身弹牙,唔洗点酱都好好食。不过好食还好食,用黎送酒始终少了椒盐既惹味,下次还是食返椒盐好了。辣酒花螺,闻落辣味几香,不过食落就无咩辣味,酒味亦都唔够,花螺就叫做唔错,份量都ok,一大锅。水准真系一般,令我更想再去花杯食果度既甜酒煮花螺。先黎系濑尿虾,咁生猛当然系要盐水蒸,是日的唔算大只,不过食落都好鲜味,亦够哂弹牙,满意的。市区真系唔系间间做蒸濑尿虾,椒盐都唔系差,不过蒸的确实系更吸引。牛油焗龙虾,系呢到既名物之一,牛油味强劲,未食都闻到,虽然龙虾细细只,不过都可以叫做多肉,牛油虽然强劲,不过无盖过龙虾既鲜味,系好味的牛油焗龙虾。是日的
鱼缸
吉列鱿鱼
酱几款
辣酒花螺
盐水濑尿虾
牛油焗龙虾
是日的扇贝真系可为大只,够鲜味,粉丝同蒜头同下得够重手,份量真系够哂多,亦够哂入味,系几好食,个扇贝真系好唔错。奄仔蟹,明明叫两只,唔知点解黎左一只,当系少食多滋味,羔未算多,不过蟹肉鲜嫩,系好好味。
扇贝
奄仔蟹
咕噜肉,唔想炒野食,要点肉,酸酸的,大大旧果d几好,细粒果d得d粉,味就偏酸,不过不失既咕噜肉。
咕噜肉
食饱仲有果盘,都系菠萝最好。
生果
坐紧海边,阳光普照食海鲜,悠悠闲闲咁样,又真系几写意。侍应自言自语,影响唔到我,我都唔理咁多。唔计酒水,每人四旧水,又龙虾又濑尿虾,差不多吧。
天虹