餐厅: 天虹海鮮酒家
资讯:

餐厅: 天虹海鮮酒家
资讯:

2015-01-25 2735 浏览
对于我嚟讲去南丫岛食海鲜系整日的节目,我通常都又榕树湾行过去天虹食海鲜,天虹不知不觉已经完全成为南Y岛的代表,就算佢越来越贵但坐船去南丫岛去天虹都系一件开心嘅事,今次四个大人一个小朋友,点了一个四人套餐$898,𥚃面抱括:鼓油皇煎中海虾+椒盐炸鲜鱿+得奖咕噜肉+清蒸游水石班+清炒白菜+牛油龙虾,我另外加了"蒜蓉粉丝蒸元贝四只$160"+"天虹炒饭$70"共八様嘢,可能今日星期六多人,有少少乱,所有菜的次序乱晒,首先嚟嘅系蒸元贝,上面有好多粉丝同蒜蓉和葱,见到马上食,元贝新鲜粉丝份量亦不小,唯一可改良嘅就系如果再加少少炸过的蒜蓉会更加好味,第二様到系得奖咕噜肉,颜色鲜艳有菠萝和青红椒,汁系刚刚好痴晒落啲肉同配材,不会有汁太多水汪汪的感觉,全碟的咕噜肉差不多都系肉,不会有骨,我like ! 炸粉可包住整个肉但也不会太厚,系属于好食嘅咕噜肉!之后到系炒饭,虽然佢卖相一搬,材料只有叉烧粒,一两只虾、蛋同葱,但当佢热辣辣上枱时,佢嘅香味真系隔离枱都闻到!加上佢饭炒到一粒粒系炒饭的精髓,当你之后再加上牛油龙虾的油或蒸鱼的鼓油,简直系人间美味,所以天虹炒饭你系唔可以唔叫!之后到煎虾,全部虾都系用油泡过,所以可以尽把鼓油汁吸收晒响全只虾嘅每一个部分,所以我除了尾之外全只食晒,但如果可大只少少更好!到龙虾,我次次嚟叫都系牛油焗,但今次个餐唔系人人半只系斩开晒,争左少少,但都系不失佢嘅美味,全只龙虾亦系油泡过,把味道可深入去龙虾每个部位,外层炸到少少脆你再点佢啲牛油汁,野味程度爆灯,佢系我去咁多地方,其中一个龙虾煮得最好食嘅地方,食完晒再将啲牛油汁同炒饭一齐食,真系又罪恶但同时亦又好天堂嘅感觉!到我头号like嘅炸鲜鱿鱼,每块体积也不小家,食得出每个鱿鱼都十分新鲜,所以先有咁弹牙嘅感觉,再加上佢啲酸甜汁一齐食,如果要我一个K.O一两碟一定冇问题,另外白菜同鱼都不错,最后不可不提下大家,佢嘅饭后生果盘嘅菠萝亦系十次十次都系咁好食!
菠萝好甜
天虹名物炸鲜鱿鱼