2016-03-30 2617 浏览
朋友突然兴起想食东南亚风味既野食,我就突然醒起系澳门逸园中心既加东。一上到去虽然地方唔算好大,不过都算宽敞同舒适,而且环境唔错,服务员态度亦都好好。我今次试左个海南鸡饭同新加坡辣沙,睇睇下menu先发现原来佢有个双拼套餐 ($108)系海南鸡饭拼辣沙,分量比较少,所以最后都系叫左一大碟海南鸡!所有午市套餐都包一杯薏米水,我非常中意佢足料得黎唔会太甜,非常养生,而且可以食得出薏米经过长时间烹煮,完全煮淋但咬落去忍让保持少少口感,好正 呢款海南鸡饭非常好味,首先鸡肉分量好多,而且肉质嫩滑,每一块都果满酱汁,连旁边既青瓜都非常新鲜爽口。而个饭亦系用左正宗海南鸡饭形式去住,虽然系油饭,不过干湿度适中,食落去唔会太油腻。比较新颖既系附送既青瓜清汤,味道同普遍跟海南鸡饭餐既较清淡同少油,唔错 另外呢款新加坡辣沙以米线做底,配菜有豆卜、鲜虾、鸡蛋、鱼片条同芽菜。汤底非常浓郁但并不太辣,椰汁味好重而非常香,不过我认为配料方面略有失色,鲜虾肉质遍韧同淋,食落去并没有新鲜爽口既感觉,不过鱼片条同芽菜呢个配搭令到米线食落口既口感变得丰富,都算唔错。食物质素同价钱都属于合理,我觉得海南鸡饭比较出色同分量比

食物质素同价钱都属于合理,我觉得海南鸡饭比较出色同分量比较多,大家下次去不妨试下啦~

2016-03-28