2017-01-03 656 浏览
来自星加玻的乐天集团,自从黎左香港开店,第一次试过乐天皇朝之后,我就经常成为此集团旗下餐厅的座上客,喜欢它的稳定质素及亲民的价钱,做冬前的一晚,我地未够7点黎到,已经差不多满座要等位了,可见其受欢迎程度呢原来午餐同下午茶时段指定食品有半价优惠,可惜我番工的地方附近无呢间餐厅喜欢这个茶壶,复古味浓,令我想起古装片入面小二系客栈帮客人加的茶壶呢个餐厅另外仲有个特别的地方,就系大部分菜色都有得拣大、中、小的份量,咁就可以因应唔不同的人数或食量去选择,就好似我地两个黎食,就唔怕食唔晒,仲可以试多几款食物当归炖走地鸡汤 ($168)用上大量进补食材而成,有鲜鸡、北耆、当归、玉竹、杞子、党参、甘草等等,材料多到数唔完,有活血补气之效,岩晒我呢D手脚冰冷的人,汤放系火炉上一直保持温度,可以慢慢饮唔怕汤会变冻,小小的一盎已经有咁多鸡,汤鲜甜得来有淡淡中药味,饮完成个人都暖晒滑肉米线 ($56)滑肉打到好似鲮鱼球一样,呢个做法几特别,滑滑的米线配上紫菜,简单而美味招牌扣肉包 (每片$20)扣肉已经炆到好淋,配上生菜一同夹系软熟的包子里同吃,可减扣肉的油腻感,一人一旧岩岩好,食完都唔会太漏咖啡脆鸡 ($8

当归炖走地鸡汤 ($168)
滑肉米线 ($56)

招牌扣肉包 (每片$20)

咖啡脆鸡 ($88 - S)
每旧鸡都好大件,如果细件D会好一点,鸡件外脆内嫩,咖啡酱经烹调之后,甜味多于苦味,令人忍唔住食完一件又一件
金银蛋浸时蔬 ($82 - S)
用上皮蛋、咸蛋、鸡蛋,再用肉碎及高汤烹煮,呢道菜由细食到大,食极都系咁钟意,个人认为配苋菜系最适合的,虽然我地点左最小的份量,但份量一点都不小喔

年纪愈大,愈不再追求复杂的东西,大时大节,只系希望可以简简单单同屋企人开心渡过,食到一餐好味的餐厅就已经好满足了
2016-12-20