餐厅: 南記粉麵 (渣華道)
资讯:

餐厅: 南記粉麵 (渣華道)
资讯:

2018-04-12 319 浏览
草根妹妹系谭仔fans,大概因为佢个麻辣令人上瘾吧!对于唔食得辣嘅草根姐姐,就钟情配菜多选择嘅南记多d~今晚屋企冇人煮饭,所以同妹妹一去食米线。之前去过铜锣湾分店,今次就试下北角分店有冇唔同~未食过南记蕃茄汤,今次一于试一试!珍宝蕃茄浓汤($57)叫得珍宝紧系要多𩠌!有牛丸、鱼蛋、墨鱼丸、鱼皮饺同春卷,系咪够多配料先😏老实讲鱼蛋比较一般,好淡味,其他配料都唔错!当然春卷系最正❗️米线🍜有咬口,北角分店煮得比铜锣湾店好食㖞,起码个米线冇咁腍🤣要左蕃茄汤🍅几乎冇油份,感觉食完都唔会肥🤭仲有真蕃茄,变相再多左个做𩠌,不过米线份量好似比谭仔少牛展蕃茄浓汤($40)🐂牛展大约有5块左右,牛展肉薄切🔪肉片中带少少筋膜,肉质软熟入味🤤不过得一款做𩠌又好似唔够丰富😂要赞下个蕃茄汤🥣真系零油份,好健康🌿感觉上冇落茄膏去调味,所以个真•蕃茄🍅汤饮落好温和舒服😍见到新出左一款新小食,即时点左试下!春卷脆脆粒($20)南记春卷出晒名🤩应该都冇咩人唔知🤭俾草根见到最近仲新推出左个春卷脆脆粒🙌🏻一客有9粒,将皇牌春卷炸左🤤再洒上孜然粉,其实炸完口感都系软软嘅,不过落左孜然粉,味道咸咸地都ok嘅👍🏻可惜就系就油左d啦

未食过南记蕃茄汤,今次一于试一试!

珍宝蕃茄浓汤($57)

牛展蕃茄浓汤($40)

见到新出左一款新小食,即时点左试下!

春卷脆脆粒($20)
南记春卷出晒名🤩应该都冇咩人唔知🤭
  • 珍宝蕃茄浓汤