2023-12-15 112 浏览
今日搭完地铁,喺荃湾站一出嚟, 走咗去南丰商业中心逛一逛, 行到咁上下晚饭时间见到有间茶记八月茶室, 居然有川菜食🫢 心瘾起想食酸菜鱼, 一于就入去食😋 招牌酸菜鱼(小) 又话细, 但系一啲都唔细, 一大盘超多, 两个人都食唔晒🫢 鱼肉好滑, 去咗骨, 啱晒我bb食😆 酸菜鱼汤底都好够味, 微辣, 如果酸菜味可以再突出啲会更加正🤤🤤 除咗酸菜仲有莴笋, 杂菇, 宽粉, 真系劲足料👍 干锅椰菜花味道超香, 轻轻炸过嘅椰菜花炒起来更加挂汁, 辣辣地劲开胃😋 腊肉炒蒜苗腊肉系一旧旧切得超厚, 估计有成条腊肉嘅份量🫢 蒜苗吸收咗腊肉嘅香气, 食落爽口🤗 茶室新开咗几个月, 装修新净又干净企理👍 喺正地铁站隔离商场, 够晒方便👍 而且价格亲民, 份量又足🤗 茶餐室价钱有酸菜鱼食真系几吸引😋 下次经过再试埋其他嘢食再分享畀大家🤗🤗

招牌酸菜鱼(小)

干锅椰菜花

腊肉炒蒜苗