2013-12-22
九龙城食泰菜就听得多,今晚有幸一试呢间新开嘅中式私房菜唔系一定会走漏眼呢前菜鲍鱼汁凤爪凤爪炆到啱啱好,伴以鲍汁真系好好食日本芥末云耳食落冇乜芥末味,不过配搭几得意金砖一口豆腐一向都钟意食金砖豆腐,不过好多时都系一大旧变咗冇得啖啖「脆」呢个一口就啱啱好嘞,面头仲加咗黑芝麻,更加吸引呀虾酱排骨仔脆得嚟又唔干身,虾酱又香!!好好味呀主菜避风塘茄子拼软壳蟹茄子同软壳蟹都炸得脆脆,加埋啲炸蒜蓉同辣椒真系好惹味麦片黄金海中虾黄金虾...系我全晚最期待架最钟意食啖啖咸蛋黄嘅黄金虾,不过食得多又会太滞店方特别加咗燕麦片减低油腻感,虾又够新鲜,无论味道口感都啱啱好!!赞好钟意呢一味金蒜银丝蒸元贝皇真不愧系元贝皇,真系好大只,呢味简简单单加上粉丝同炸蒜蓉已经好好味海龙皇吐珠将龙虾肉酿入蕃茄再加上露笋作装饰就系海龙皇吐珠卖相好精致呀!!健康得嚟又好味!!水煮海龙趸水煮鱼成日食,用龙趸真系第一次,平时觉得龙趸都系得个大字肉质嚡嚡咁不过呢个由辣度到肉质都非常对办,但系太饱嘞,所以都只系浅尝椒盐鲍鱼呢个食法都系第一次,感觉特别得嚟又好好味沙参玉竹猪肚包鸡因为猪肚鸡工序繁多,唔系度度都有得食上菜后由店主即席剪开猪
九龙城食泰菜就听得多,今晚有幸一试呢间新开嘅中式私房菜
唔系一定会走漏眼呢
前菜 鲍鱼汁凤爪
凤爪炆到啱啱好,伴以鲍汁真系好好食
日本芥末云耳
食落冇乜芥末味,不过配搭几得意 金砖一口豆腐
呢个一口就啱啱好嘞,面头仲加咗黑芝麻,更加吸引呀
虾酱排骨仔
脆得嚟又唔干身,虾酱又香!!好好味呀
主菜 避风塘茄子拼软壳蟹
茄子同软壳蟹都炸得脆脆,加埋啲炸蒜蓉同辣椒真系好惹味 麦片黄金海中虾
黄金虾...系我全晚最期待架
最钟意食啖啖咸蛋黄嘅黄金虾,不过食得多又会太滞
好钟意呢一味 金蒜银丝蒸元贝皇
真不愧系元贝皇,真系好大只,呢味简简单单加上粉丝同炸蒜蓉已经好好味 海龙皇吐珠
将龙虾肉酿入蕃茄再加上露笋作装饰就系海龙皇吐珠
卖相好精致呀!!健康得嚟又好味!! 水煮海龙趸
不过呢个由辣度到肉质都非常对办,但系太饱嘞,所以都只系浅尝 椒盐鲍鱼
呢个食法都系第一次,感觉特别得嚟又好好味 沙参玉竹猪肚包鸡
因为猪肚鸡工序繁多,唔系度度都有得食
上菜后由店主即席剪开猪肚,好心急等饮汤呀
个汤够晒足料够火喉,味道鲜甜浓郁,胡椒味温和 黑醋炸蛋鸡
就咁谂就谂起姜醋,食到好饱嘅时候上一味酸酸甜甜嘅都唔错喔
亮点系炸蛋,外层炸咗嘅鸡蛋,感觉都几得意 南瓜四宝盅
唔系好钟意食南瓜,不过南瓜蓉配蔬菜又唔错㖞 黑白泡饭
龙虾汤底加入海鲜煲出嚟嘅汤底
黑系黑糯米,白系白米,店员仲即席喺我哋面前将炸过嘅黑糯米倒入汤里面
好钟意呢啲即场表演嘅菜色,炸炸声好得意
门口唔特别不过卧虎藏龙,色香味齐全嘅私房菜
睇得出店方对菜色嘅认真,九龙城又再多一间值得食嘅食店嘞!!