2022-09-15
今次介绍这间看似平平无奇的面饱饼店,就凭著它们招牌焦糖布蕾法包,吸引好多人前来排队,焦糖布蕾法包每日出炉两轮,每次各出炉50个,每日限量100个。店铺虽然细细间,但里面有很多特式面包,今次除了试焦糖布蕾法包,仲买了烧饼,QQ波,72%黑朱古力包,西米布甸及松饼*款式多,价钱合理焦糖布蕾法包巨型嘅焦糖布甸包外型已经好吸引, 比平日见到布甸包真系大好多,成只手掌咁大,法包表面是烧焦过的簿脆焦糖,中间一切开流心布甸立即涌出来,蛋香够滑溜,外层的法包唔会太硬,还带有少许蜜糖味,食落唔会太甜,口感 满足 !不过份量相当大,两个人一齐分享就刚刚好,饱肚感十足72%朱古力脏脏包脏脏包面层洒满可可粉,朱古力味好香浓,里面系流心嘅朱古力酱,采用了72%朱古力,所以食落唔会觉得太腻松饼(红苺,绿茶,朱古力及伯爵茶味)这个松饼口感外层松脆,内里软熟,味道和质感都可以,甜度比较低,适合我的口味 绿茶烧饼 (红豆,奶黄)烧饼冇乜绿茶味, 中间都多红豆,食落都烟韧,奶黄味都唔差,唔会太甜QQ波(菠萝皮,紫薯,芝士)麻糬波波分别有芝士味,菠萝皮,紫薯味,外层薄脆,内里烟韧。芝士波波用了咸芝士,食落好香,紫薯波波好特
*款式多,价钱合理
焦糖布蕾法包
72%朱古力脏脏包
松饼(红苺,绿茶,朱古力及伯爵茶味)
绿茶烧饼 (红豆,奶黄)
QQ波(菠萝皮,紫薯,芝士)
麻糬波波分别有芝士味,菠萝皮,紫薯味,外层薄脆,内里烟韧。芝士波波用了咸芝士,食落好香,紫薯波波好特别,内面有紫薯馅,口感丰富
西米布甸
刚刚出炉热辣辣,拎上手有重量,布甸食落都好滑,好多西米超足料,不过蛋香味唔太浓,食落比较淡