2017-07-18 972 浏览
系西营盘返工既我,平时附近真系无乜好食,正宗美食沙漠,不过近排同事发掘到附近有新既餐厅开张,唔系普通港式茶餐厅咁简单,仲要系比较特色既印度菜,中意试新野既我地,一于黎试试,我地叫左以下菜式:1. Chicken Tikka 印度烧鸡呢道菜式用铁锅盛载,刚烧热既铁锅载住新鲜烧好既鸡件,所以上菜既时候仍然keep一定热度,而且令鸡件既香料味散发得更淋漓尽致,一上菜印度香料香气十足,而食落去鸡肉都颇嫩滑,而且无骨啖啖肉,值得一试。2. 杂菜炒饭呢个炒饭配料系栗米绿豆等杂豆,加上唔太辣既咖哩香料,饭炒得略为有点干身。3. 蒜蓉烤饼烤饼烤得非常到位,唔会太干,唔会太油,饼内仍然保持适当既烟韧度,基本上即使唔点其他酱汁都唔会觉得好dry而无味。4. 芒果lassi呢杯芒果奶昔芒果味好够,唔会太甜同酸,饮落有淡淡牛奶同酸乳酪味道,味道不俗

1. Chicken Tikka 印度烧鸡

2. 杂菜炒饭