2020-02-01
要食呢啲传统怀旧小食呢,真系已经买少见少,唔知去边度买先好。🤔 呢度冠环球系家族经营,已经嚟到第三代,仍然每日坚持喺香港火炭制造,唔系made in China。🇭🇰斋鸡粒($40)[好味度:8/10]佢哋嘅斋鸡粒系新鲜制造,仲要人手制作,唔系机械生产,所以做到真系外脆内软,唔会死实实。😙 一咬落去,开头有个松脆嘅感觉,但系咬多几下就会开始痴牙,口感好特别。😲 而且佢经过腌制,味道够浓。😋 慢慢就会发觉食落根本停唔到口。😨杂果花生糖($50)[好味度:7/10]有时花生糖食嚟食去都系𠮶只味,真系有啲闷。😅 所以冠环球就设计咗更多款嘅特色口味去配合潮流,包括咗南瓜籽花生糖,低糖口味等等。💁🏻♂️ 见到佢五颜六色咁样,真系好吸引。🤩 于是就买咗呢一款杂果花生糖去试一试。🤤 唔同嘅果仁,配搭上软熟嘅花生糖,更加令到口味更加丰富,唔会得净系得花生浸味,而系配埋有好多层次嘅果干味。😇蜜味猪肉干($60)[好味度:7.5/10]呢度亦都有唔同款类嘅肉干卖,连羊肉干都有。😯 可惜当时啱啱好卖晒羊肉干,所以试咗呢个蜜味猪肉干先。🐖
斋鸡粒($40)[好味度:8/10]
杂果花生糖($50)[好味度:7/10]
蜜味猪肉干($60)[好味度:7.5/10]
呢度亦都有唔同款类嘅肉干卖,连羊肉干都有。😯 可惜当时啱啱好卖晒羊肉干,所以试咗呢个蜜味猪肉干先。🐖 搽满蜜糖嘅猪肉干,的确甜漏漏。🍯 加上充满肉汁嘅猪肉干,配上少少咬口嘅猪肉,真系好正。👍🏻
其实仲有好多其他怀旧零食卖,而且𠮶度又有得试味,真系不妨去试吓食先。😬