有时中午放饭想散吓步🏃‍♀️,我都会行到去马头围道、崇洁街𠮶边。新楼盘启岸楼下有成条食街,入面充斥着各式食店。呢日想食台湾嘢🇹🇼,就拣咗「真台客」。小店系外卖店🥡,主打台式饮料、便当、拌面、炸物同小食等。食物单价唔算贵,但只有学生优惠;如果有加配选项或套餐,定必更吸引。双拼便当($65),🍱便当可跟配唔同𩠌,而双拼就可以一次过满足两个愿望,拼完后每款𩠌嘅份量亦冇变到太少。唔钟意食饭嘅我转咗拌面🍜,面条呈扁状,有一定厚度,口感软硬适中。拌面唔会太干身,叫做有少少汁捞,如果有得拣麻辣味就正啦。拌面本身跟唔少配料,例如有半只卤蛋🥚、粟米粒🌽同埋爽口菜脯。卤排骨有半块,🐷连骨猪扒肉质软腍、多汁,卤得几够味,而且无油炸咁热气。盐酥鸡有六大粒,🐔炸鸡具台式风味,皮薄酥脆,同肉身紧贴,食落唔会得层皮。花枝丸($36),🦑花枝丸新鲜炸起,特别大粒。每粒花枝丸都好弹牙,而且食到鱿鱼肉,洒上辣粉同味粉食,份外惹味。花枝丸一开二,约有十二件,都算几多。黑糖冬瓜鲜奶($26/700ml),凡惠顾任何便当,加购饮品可减$10🈹,所有饮品均适用。饮品分两个Size,其实细杯嘅都有成700毫升,我认为已经超级大杯。🥛
双拼拌面
拌面
卤排骨
盐酥鸡
花枝丸
黑糖冬瓜鲜奶
黑糖冬瓜鲜奶($26/700ml),凡惠顾任何便当,加购饮品可减$10🈹,所有饮品均适用。饮品分两个Size,其实细杯嘅都有成700毫升,我认为已经超级大杯。🥛鲜奶几好饮,即使系黑糖,不过都唔会太甜,而且口感顺滑,但冬瓜味就未算太突出。
总括嚟讲,呢间台式外卖店嘅出品唔错,食物即叫即整,热辣辣送到手中🔥。如果下次再嚟开附近,我都会考虑帮衬。
10 分钟 (外卖自取)
双拼拌面
花枝丸