之前都听过尖沙咀滚得栈食打边炉好出名 朋友讲先知原来佢午市系饮茶食点心 仲几有水准添 今日咁啱去尖沙咀就试吓先🫖✌🏻平时饮茶可能黎黎去去都系虾饺烧卖呢d 传统点心 食得多都会想试吓d 新款嘅精致点心 但系到头来可能表面公仔造型 但内里都系同一样野 而滚得栈就出左一系列突破传统嘅点心 啱晒我呢d 好奇心重嘅人😍青芥脆虾小汉堡(两件)$38你无睇错我无打错 真系饮茶有得叫汉堡包架 两个小汉堡胀卜卜 青芥末辣得黎唔会好抢口 成个味道都好配合 脆虾堡仲比快餐店嘅好食好多 🍔爱心白汁芝士磨菇鸡批 (3件)$42鸡批酥脆 芝士喺面焗到半溶🧀略略见到里面嘅白汁 口大嘅话可以一啖一个就最滋味 因为原来入面系好juicy 有爆馅嘅感觉 唔似平时果d 咁干身咁滞 食完一个接一个都唔够喉 🥧迷你清酒云吞鸡 (1份)$38鸡汤浸住云吞同鸡肉粒 云吞皮薄馅靓 汤底清甜可口 唔会有好浓嘅清酒味 小朋友都可以食👧🏻 鸡肉粒嫩滑 吸晒d 汤汁 真系无喺其他酒楼见过呢个点心 直头系将上海云吞鸡嘅精华放晒喺一个蒸笼入面🐣黑松露蒸烧卖(2件)$26烧卖大大粒 虽然本身就同平时食开嘅烧卖一样 但系将面头嘅蟹子变咗做黑松露 成

青芥脆虾小汉堡(两件)$38

爱心白汁芝士磨菇鸡批 (3件)$42

迷你清酒云吞鸡 (1份)$38

黑松露蒸烧卖(2件)$26
烧卖大大粒 虽然本身就同平时食开嘅烧卖一样 但系将面头嘅蟹子变咗做黑松露 成个味道就变得唔一样 好奇妙咁变咗有少少西餐嘅感觉 但系又match 到 成功将呢个传统嘅框框打破🧆

脆炸墨虾荔枝球 (3件) $42
呢个系我最期待嘅 因为喺menu 见到佢可爱嘅造型 打卡一流 一咬落去 好脆同超级热 不愧全部点心即叫即蒸/炸 佢用左墨鱼胶同虾胶捞埋黎炸 所以特别弹牙同鲜甜 面头扮演荔枝纹嘅脆米令我谂起加薯片落乳浆炸野 令到脆上加脆 🍘

炸虾饼 $108
超级大块嘅炸虾饼 仲大过我块面 有自己试过整嘅都知要整一块虾胶系要用几多只虾 几多时间心机去挞 呢块咁大嘅真系功夫菜 而味道我觉得系绝对有水准 可以超越好多泰国菜馆 🦐

整体每件点心都精致有份量 即叫即整热辣辣 价钱都合理 而且款式选择多又新颖 推介👍🏻

🍽️滚得栈 (尖沙咀)
📍尖沙咀棉登径17-23号华枫大厦地下1A号舖及1楼 (港铁尖沙咀/尖东站N1出口 步行2分钟)
2023-09-03
  • 青芥脆虾小汉堡