2022-11-22
最近正值Sogo Thankful Week,就陪同妈咪去铜锣湾行街,一轮血拼后当然喺附近揾野食。步行至摩理臣山道,见到呢间餐厅充满日本居酒屋风格,于是入去休息吓。<味噌田乐烧茄子> $68茄子外皮香脆,内里柔软,味噌嘅调味令茄子肉带有丝丝甜味。<烧芝士年糕> $25年糕软糯,芝士咸香突出。<烧昆布饭团> $30饭团表面搽上豉油,内里嘅昆布略作调味,加上用咗日本嘅珍珠米,饭香烟韧,呢啲应该叫平凡的美味。<带子三文鱼籽(扬) > $40带子裹著薄薄炸衣,带子熟度刚好,配埋一粒粒的三文鱼籽食用,入口爽滑,一咬即破。<日式矶煮鲍鱼伴萝卜(2份)> $80我地都好钟意呢款😋第一次将鲍鱼同白萝卜夹埋一齐食,萝卜腍身+煮得好入味,鲍鱼都唔会话煮得好韧,一齐摆入口,萝卜同鲍鱼嘅鲜味喺口腔中融合。<自家制免治鸡肉串> $42鸡肉串跟埋蛋黄同日式豉油,将蛋黄同埋豉油搅匀而成的酱汁。鸡肉串口感特别,入面夹杂咗少许嘅鸡软骨,点埋蛋黄豉油汁更增添风味。<原熟水蜜桃梳打> $38水蜜桃味梳打配埋串烧饮
茄子外皮香脆,内里柔软,味噌嘅调味令茄子肉带有丝丝甜味。
年糕软糯,芝士咸香突出。
日式矶煮鲍鱼伴萝卜
水蜜桃味梳打配埋串烧饮落好清爽开胃。
串烧串扬送酒,Happy hour 都可以轻松下。
如果嗌啲串烧坐喺度同朋友饮下吹下水,应该都唔错。