2018-07-15 1747 浏览
👩🏻草根姐姐最近升咗职⬆️,就带住👧🏻草根妹妹我去食更好的好西🤤,奖励下默默支持姐姐嘅我❤️!👀所以决定要试下铜锣湾嘅贵价鉄板烧,究竟有几高质素👍🏻鳕场蟹鉄板烧($2088/2位)手作前菜:飞鱼籽带子,带子经过香煎,不过有点过熟, 肉质比较实。另外,👧🏻草根妹妹要赞下餐厅服务好细心👍🏻,小番茄沙律🍅🥗嘅碟岩岩系雪柜拎出尼,所以沙律仲系冻冰冰的❄❄❄汁煮东星斑:👨🏻‍🍳厨师先煮融牛油,再放生洋葱煮汤🥣。🐟东星斑就先用铁板🔥烧下,再将鱼肉放入洋䓤汤内煮。老实讲,🐟东星斑煮得有点过熟,肉质唔太滑😂,反而👧🏻草根妹妹好欣赏佢地个洋葱汤🤤,洋葱汤够咸,完全带起成个菜色嘅味道👍🏻,仲有呀洋葱味道好甜~😍鱼皮经过厨师超级香煎之后!味道同外观都竟然变得好似猪肉干👀,惹味之剩l余又唔肥腻🤤。清酒焗鳕场蟹:🦀蟹脚大大条,每人大约有4件蟹脚。👨🏻‍🍳厨师预先切开蟹脚,再用清酒🍶焗制。🦀蟹肉带少少🌊海水味道,肉质嫩,🔥火喉控制得好不错!熊本县产A5和王牛:呢款A5等级嘅和王牛🐃已经系日本🇯🇵攞咗5年🐃🐃奖杯🏆,所以质素有一定保证。今次,👧🏻草根妹妹点咗3成熟,心情有少少紧张👉🏻👈🏻,原因系怕牛肉好生,不过睇👀在系

鳕场蟹鉄板烧($2088/2位)

汁煮东星斑

熊本县产A5和王牛
熊本县产A5和王牛:呢款A5等级嘅和王牛🐃已经系日本🇯🇵攞咗5年🐃🐃奖杯🏆,所以质素有一定保证。今次,👧🏻草根妹妹点咗3成熟,心情有少少紧张👉🏻👈🏻,原因系怕牛肉好生,不过睇👀在系高级A5和牛份上,决心一试💪🏻。😌结果再次证明👧🏻草根妹妹嘅决定系王道✨,由于和牛🐃脂肪比例较高,肉嘅份量较少,所以即使3成熟,都唔会出现血淋淋嘅状态。🐃和牛入囗慢慢系囗腔融化😍,肉质软腍,💁🏻‍♀建议大家可以试一试原味,再点下嚟自喜玛拉雅山岩盐😍,讲真牛加上少少盐调味已经好完美❤❤❤!如果你地怕腻可以点下解腻嘅酸汁嫁~

蟹膏炒饭(日本产米)
蟹膏炒饭(日本产米)
蟹膏炒饭(日本产米):炒饭内有蟹膏🦀、蛋🍳、洋葱&红萝卜🥕碎粒。老实讲比起其他菜色炒饭有点失色,味道偏淡。由于🦀蟹膏份量较少,所以蟹膏味道不太突出。不过,👨🏻‍🍳厨师都将米饭炒得粒粒分明🍴,口感干身。

清酒煮蚬
清酒煮蚬:煮蚬汤🥣都好似煮到表演咁👏🏻,好壮观✨!🍶清酒经过高温烹煮后,酒精挥发哂,饮落暖胃而舒服😌,两个字:享受!原来真系冇乜期望煮汤过后嘅蚬肉好食,点知蚬肉肉质仲好滑👍🏻,味道鲜甜!

芒果桃酒雪葩🍑
甜品:芒果桃酒雪葩🍑,由于有桃酒🍶的关系,所以芒果味中带少少苦涩,但仍然不错吃,呢餐劲完美呢。

俾番个餐牌给大家参考一下LA~

2018-07-10
熊本县产A5和王牛