2024-11-23
经过海量YouTuber嘅加持,新开嘅 千海水产海鲜火锅放题-九龙湾店 转眼间已经变成港人嘅 #朝圣地 😉 当然 #小秘书 都唔执输,一于试吓佢🤭 呢日人龙唔算长,加上可能系Weekday嘅关系,好好彩俾我哋攞到候补位✌🏻用餐时间只有120分钟,要有策略喺最短嘅时间揾多啲食材返嚟慢慢叹,当然要分工合作😉 朋友先出去拣海鲜,而我就留守负责落单、同点汤底😉 餐厅嘅主打系任食嘅 #即捞海鲜,大大个U型鱼池,可以揾到 #鲍鱼、#生虾、#蟹 同各式各样嘅贝壳食物,而且货源都几充足🍻 不过YouTube 片上面见到嘅原只连壳生蚝🦪 就变成甩晒壳嘅蚝肉😅 虽然入口质素都唔差,不过就真系有啲失真啰😅 坦白讲佢哋嘅食物款式系几丰富嘅!除咗即捞海鲜,佢哋嘅 #火锅料、#熟食、#甜品、#雪糕 同 #食品 都系任食任拎嘅🤤讲返呢晚主打嘅 #海鲜火锅,以放题嚟讲,质素算系唔错😉 洗完白白嘅大虾🦐都仲系扎扎跳,落锅𠮶刻水花四溅、搞到我哋成班人都非常狼狈😅 大大只嘅肉蟹🦀睇起嚟都几吸睛,可惜放喺我哋呢班唔识煮饭嘅手上… 有啲嘥料😅 入口先发觉煮唔熟之余,又揾唔到工具整开个蟹壳… 最后就只有得睇、无得食🤪 无限量供应
讲返呢晚主打嘅 #海鲜火锅,以放题嚟讲,质素算系唔错😉 洗完白白嘅大虾🦐都仲系扎扎跳,落锅𠮶刻水花四溅、搞到我哋成班人都非常狼狈😅 大大只嘅肉蟹🦀睇起嚟都几吸睛,可惜放喺我哋呢班唔识煮饭嘅手上… 有啲嘥料😅 入口先发觉煮唔熟之余,又揾唔到工具整开个蟹壳… 最后就只有得睇、无得食🤪 无限量供应嘅鲍鱼同蚬,都系好新鲜嘅,啱晒「有食力」嘅 #海鲜控 🤤🤤🤤
不过我就比较欣赏佢哋嘅甜品,多种选择嘅雪糕雪条,仲有新口味嘅Häagen-Dazs,不枉系「大喜屋」集团新竉❤️ 不得不提佢哋嘅 #烤榴梿、#炖木瓜 🤤 虽然榴梿肉味道唔算太浓,不过都啖啖肉,好香口🤤 而最令我惊喜嘅竟然系绵滑嘅木瓜肉,配上淡淡奶香同原粒红枣,未食落肚已经感觉够晒滋补🤤🤤
整体我觉得餐厅做得都唔错,无论食物量控制、款式,加上服务都可以😉 不过限时嘅用餐时间,加上频频扑扑嘅揾食模式,真系令有点吃不消😅 睇嚟我都要跟人请半日假,好好利用四粒钟过嚟试真啲🤤 再同大家分享😆
📍 千海水产海鲜火锅放题 (九龙湾)淘大商场3期2楼