帮衬咗方太糕品舖咁多年,一直佩服佢坚持食材落足靓料,有时都几担心佢成本挨唔住。依家见佢重开番,好开心,希望佢继续经营到喇,我哋出面好难揾到咁样即蒸即卖、新鲜出炉的糕点。方太的糕点都香口弹牙,唔甜,比酒楼好食好多,仲要平到15蚊3件任拣,我通常都每款买D来食,过下口瘾。不过放工过去好难一次过买齐十几款,佢通常放工时段已经被围到水泄不通,有些糕点已经被卖清了。作为糕迷,最钟意食嘅系红豆糕和芝麻卷。红豆糕超多红豆,满满大红豆粒粒分明起沙,豆香四溢。芝麻卷俗称「菲林」,爽口香浓,芝麻味爆灯,这口感系其他糕点不能比拟的。这里的马豆糕好独特,我哋平日食到嘅系果种软冧冧雪冻咗的马豆糕,好快会融。但方太马豆糕唔洗雪藏,有更好的口感和椰香味。千层糕则卖相最为吸引,每层的厚度相同,仲有好香椰汁味。砵仔糕和白糖糕都好好食。新年前仲见到方太卖好多一盘盘的年糕、红豆糕、马蹄糕,方太话好多盘都已经畀人订左,要提早落订先有㖞。

2018-02-15
5 分钟 (外卖自取)
  • 红豆糕
  • 绿豆糕