2020-11-18 129 浏览
官塘呢间店收埋喺工厂大厦里面,战战兢兢走过一条小楼梯转个弯,冇令我失望,门面以至装修同座位企理又有特色。呢个有普通名嘅日式麻酱豆腐沙律,有爽脆新鲜蔬菜加滑滑豆腐,配上日式麻酱,点会唔好食?可能老板系酒店厨师嘅关系,创作卷物同食物名都好有创意而且质素高,即叫即做。叫咗三种卷物,卖相好靓,张三种卷物旋风式咁样摆放。火山,睇个样真系堆到火山咁,里面包住好香嘅牛油果、青瓜,面层系一堆堆火炙过嘅蟹柳丝,又香又fresh。黑龙卷,牛油果伴鳗鱼、里面卷住炸虾,因为有鳗鱼汁,以为食紧鳗鱼寿司嘅同时,食食到生虾嘅香味,口感非常丰富!绿野仙踪,里面有蟹柳、牛油果、面头有飞鱼子、水蜜桃,呢个系一个好Fresh 嘅卷物,有别于火山同埋黑龙卷,清而不腻,又有多重嘅水果香同飞鱼子鲜味。而家有少少秋凉,叫咗个三文鱼头汤锅,都几抵食。一个锅有两样嘢食,除咗汤之外,三文鱼头好大个,好多肉,沾一沾豉油嚟食都好正。个汤胡椒味几重,但同鱼汤嘅鲜味又好夹,饮完个人暖晒!

日式麻酱豆腐沙律
火山