2021-06-22
卷物,朋友本身一开始就想食卷物,所以我地就好明确咁以卷物为目标,一打开餐牌,已经有40几款卷物,正好合佢意。 卷物其实要做得好食都唔易,看似简单,但从外表,食物既配搭,以至紫菜脆唔脆,饭既软硬度,全部都要做得好,做得细心,先会做到出色卷物。日本餐厅多有卷物提供,但款式就冇这里咁多,所以呢,相信餐厅其中一款主打食物就系卷物了。 今次叫了两款卷物,金龙卷(里面系炸虾,芝士,上面系三文鱼)-炸虾保持到个脆身既感觉-虾夹著饭中间有一层芝士,芝士的味好重,钟意芝士既人一定会钟意-上面有一片三文鱼,为卷物带来一层清新。与平日既炸虾卷唔同,多左一层芝士香浓加三文鱼。 烟花听到E个名,你会觉得系咩馅料,其实系辣味三文鱼+辣味吞拿鱼,放系卷物既上面,就好似一个烟花咁。这个口感其实唔错,加上其实卷物中间都系辣味三文鱼+吞拿鱼,先包一层饭,上面再有一层,double左个层次。而且带有辣味,相当开胃。 蟹膏带子炒饭炒饭,蟹膏其实已经融入左系饭里面,有蟹膏味,加上带子粒其实都几多既,夹著炒饭饭粒。饭已经带有蟹膏及带子既味道,所以都好够味,都唔需要再落好多调味料去调味,成个饭都好香,亦唔会炒到好油。 杂锦天妇罗有
所以我地就好明确咁以卷物为目标,一打开餐牌,
已经有40几款卷物,正好合佢意。
卷物其实要做得好食都唔易,看似简单,
今次叫了两款卷物,
金龙卷(里面系炸虾,芝士,上面系三文鱼)
-炸虾保持到个脆身既感觉
金龙卷
烟花
蟹膏带子炒饭
炒饭,蟹膏其实已经融入左系饭里面,有蟹膏味,
加上带子粒其实都几多既,夹著炒饭饭粒。
杂锦天妇罗
有炸虾,南瓜仲有冬菇。
炸出黎里面唔会好干,又唔会好油。
加上系新鲜即制,所以变得好好味道。
而且我一行二人,其实份量系岩岩好。