2014-12-01 6334 浏览
猫爪子美食1) 乌卒卒2) 卡邦尼年糕3) 泡菜炒饭价钱HK$120/人猫爪子希望记下喜欢的香港食物是日去完海洋公园,出返嚟都成9点几谂住不会太多人唔洗排队,点知去到都系大约等成7,8张台。一场嚟到, 见又有位坐下,第2日又唔洗返工,等就等啦,死就死啦!入座后立即叫野食,最先上桌的是乌卒卒 - 墨鱼汁饭卷,猫爪个人对墨鱼汁的食物有情意结,而呢碟乌卒卒可以说一入口就即爱上,紫菜的味道出色,咬落有点点烟轫的墨鱼肉,伴著微辣的酱菜,整个组合我觉得值满分,一口一件,真系停唔到口。卡邦尼年糕,狂完吃乌卒卒,见到卡邦尼年糕后有一点点腻。但Fusion 野点都试下,卡邦尼汁非常浓稠痴身,年糕几烟轫亦唔会太硬身,份量虽然不多,不过咁滞的食物,试下就够。泡菜炒饭,做得几出色,2人来说分量都算很多,对于非常怕辣的我,虽然吃著吃著感觉会愈来愈辣,但泡菜、紫菜、鸡蛋的比例分配的很好,食落其实好香口几好味,不过吃过都会觉得有点口渴。总括来说School Food 真系几好食,而且价钱唔算贵,唔怪得有咁多人排队。有机会少人D既时候会再光顾,试下其他卷物。
猫爪子美食
1) 乌卒卒