2022-03-13
“Heima” 系冰岛语「家」嘅意思,呢间小店位于离码头15-20分钟路程嘅西湾,远离人群,周围环境宁静,店内布置亦有家嘅感觉。老板好友善,见我地饮完点嘅饮品即刻递上暖水。留意每款蛋糕数量有限,有时三四点几去已经卖净一两款,感谢同行朋友愿意陪我食左蛋糕先揾正餐。🍽海盐焦糖咖啡卷蛋 Sea Salt Caramel Coffee Roll Cake ($55)朋友钟意嘅款式,蛋糕软绵湿润,忌廉嘅咖啡味道相当明显,中间两粒咖啡冻几弹牙。🍽日本蜜柑卷蛋 Japan Mikan Roll Cake($55)呢度嘅名物,卖相好吸引,一大片蜜柑占据卷蛋嘅中心,蛋糕同样松软,忌廉轻盈,蜜柑清甜多汁,好食!🍽枫糖栗子焙茶蛋糕 Maple Syrup Chestnut Hojicha Cake($55)切面好靓嘅蛋糕,栗子蓉同焙茶蛋糕层层相间,栗子味好浓郁,焙茶喺呢度系配角,由于另外两款食材甜度较低,面头嘅枫糖浆负责增添甜味。☕️传统手打抹茶Matcha ($42)用茶碗上别有风味,餐牌写明选用小山园抹茶粉,涩度较高,如果选用鲜味重啲有回甘嘅茶粉就好,价格相应提高都冇问题。☕️鲜奶抹茶/鲜奶焙茶 Match
☕️传统手打抹茶Matcha ($42)
☕️鲜奶抹茶/鲜奶焙茶 Matcha Latte/Hojicha Latte ($38)
朋友点嘅,正常发挥。
蛋糕好高质,下次入长洲会试埋其他款式!
餐牌: