2018-11-07
今晚同朋友系朗豪坊睇完戏散埸, 行过对面见有间日本菜餐厅, 行过去望下, 见menus上既丼饭价钱唔太贵, 于是我地就入去食返个dinner。店内装修格调感觉唔系主sell high class, 亦唔系cheap cheap既格局, 似乎都系走平民路线。除左丼饭, 当然仲有多款刺身、串烧、Shabu Shabu等等....先来一个小食【枝豆】HK$38枝豆软熟, 表面洒左d盐, 入口bi出粒豆时同时食到表皮少少盐, 增加一点味道。【村上鱼生沙律】 HK$68鱼类刺身都几大粒, 相对份量亦唔少, 爽脆沙律菜, 仲有似脆浆粉既脆脆, 满足多重口感, 当中亦有三文鱼籽, 增加一点咸香。【薄切岛池鱼】 HK$150估唔到呢个价钱都可以食到池鱼刺身, 虽然薄切, 但入口带少少爽口鲜甜, 夹埋香葱、萝卜蓉既汁一齐食, perfect match!【火灸鱼生丼】 HK$198size 跟手掌般大, 意为份量少唔够饱, 原来饭量塞到很实很满, 刺身均为厚切, 整齐地布于丼饭表面, 覆盖了整个饭, 外表被火灸过迫出了鱼油, 刺身包括有海胆、帆立贝、三文鱼腩同埋立鱼, 很新鲜, 没有腥味。每件鱼类刺身入
先来一个小食【枝豆】HK$38
【村上鱼生沙律】 HK$68
【薄切岛池鱼】 HK$150
【火灸鱼生丼】 HK$198
size 跟手掌般大, 意为份量少唔够饱, 原来饭量塞到很实很满, 刺身均为厚切, 整齐地布于丼饭表面, 覆盖了整个饭, 外表被火灸过迫出了鱼油, 刺身包括有海胆、帆立贝、三文鱼腩同埋立鱼, 很新鲜, 没有腥味。每件鱼类刺身入口一咬, 鱼油澎湃, 正!!
丼饭仲配味噌汤
【大葱鸡串】 HK$56@2串
鸡肉嫩滑juicy, 跟大葱同时入口, 极为香口, 表面扫左烧汁, 很惹味!