2021-03-20 186 浏览
一直以为深水埗得黄金果头比较多好野食,今日竟然比我起大街长沙湾道发现咗呢间拉面舖,都几好食。餐牌其实好简单,有7款拉面,都系猪骨汤底,我同友人分别嗌了一个辛辣拉面,一个少啲见到嘅蟹肉拉面。拉面有得拣软硬度,配菜有得拣葱或者椰菜,我朋友因为唔食葱所以可以拣椰菜都几好。最惊喜既系叉烧竟然有得拣火炙或者厚切。我自己就好钟意我个辛辣拉面,汤底好浓猪骨味,配埋辣肉碎食一流。我拣咗厚切叉烧,叉烧非常之好食,虽然系厚切但唔会太肥腻,仲劲大块,抵食。朋友嘅蟹肉拉面汤底原来除咗有猪骨味,仲好重蟹味,配埋啲蟹肉都几好食,咁的配搭其实几特别。朋友叉烧系火炙,因为烧过,口感都唔错,但我就觉得厚切叉烧更好食。另外我哋加咗只溏心蛋,都唔错,酱油味非常之重,配拉面食正!原本见到小食有一个薯片鸡翼好似几吸引,但系我哋因为太夜嚟食,已经卖晒,所以转咗嗌虾饼,又估唔到几好食,仲有三块咁多,同埋因为新鲜炸,好热好脆。临走见到原来平时有午市套餐,会跟小食/饮品,下次经过深水埗会再试下。

• 辛辣拉面
  • 厚切叉烧