2017-08-11 136 浏览
之前有个鳗鱼控既朋友发现上环有一间餐厅有一桶鳗鱼饭供应,所以今日约左我去一齐试下!我哋入到去见到左面有柴犬既壁画,右边有日本歌姬。因为要等朋友放工,黎到已经3:30,我哋叫左一桶鳗鱼饭同一串厚烧牛舌、一串盐烧白鳝。当鳗鱼饭黎到既时间,我同朋友都两眼发光,完桶上既鳗鱼饭真系第一次见,一打开都不禁「哇」左一声,好多厚厚既鳗鱼舖起,金黄金既滑蛋上面。每一件都好厚好大件,完全满足到鳗鱼控既视觉需要,佢哋唔系用普通既烧汁,而系用手磨姜再加上自家汁,鳗鱼烧到边缘脆脆的,啖啖肉并带有一点姜的味,最后我哋每人食左四碗先消灭得晒一桶饭。如果用埋珍珠米就一流👍🏼而串烧都系起水准,厚厚既牛舌烧得外脆内软,保留到原来既肉汁,一啲雪藏味都无。如果唔系超级饱,真系想再叫烧鳝,皮系脆脆的,但肉质鲜美多汁。今次真系捧腹而回😂我仲见到佢有沾乌冬,下次会再试其他野食👍🏼
我仲见到佢有沾乌冬,下次会再试其他野食👍🏼