2020-10-25
港女嘅我日日食日本嘢都唔会食到厌🤣,呢晚一尝想食多时嘅「翔寿司」。小店座落于尖沙咀厚福街,食街食肆林立、竞争相当大,不过佢仍能站稳一席位!星期三嘅晚上八点钟,大约要等十分钟先有位。餐厅环境好细,一眼睇哂,座位只系得十个左右,所以要等位都好正常。不过我认为尚算坐得舒服,唔会太窄,枱面放食物啱啱好够位,枱下就设有挂钩挂袋🛍。食物选择有单点寿司、刺身、丼饭以及寿司盛盒。另外更设有平民版厨师发办,$380或$450一位。自己想食乜,随便拣,丰俭由人😉。鲔寿司拼盘($280),鲔鱼即系呑拿鱼,一客有六款,包括唔同部位,一齐食就可以比并边款好食啲。5️⃣五款寿司左至右分别系炙烧面𣍰肉、脑天、赤身、中拖罗同大拖罗,额外再搭件葱吞拿鱼腩手卷。个人无乜印象有无食过呑拿鱼嘅面颊肉同脑天🤔,前者即系指面珠墩,后者则指头顶位置嘅肉。由于面颊肉(图左一) 筋位相对多啲,所以师傅将佢轻轻炙烧过,烧完出嚟油香满满,好食😋。脑天(图左二)脂肪含量高,因此鱼味极浓,口感软绵。赤身(图左三)色泽好靓,食落爽口,无多余嘅筋。接住就系两款拖罗,我比较钟意大拖罗🐟(图左一),因为油脂明显多啲同回味啲。老实讲几款之中,我对拖罗以外嘅
食物选择有单点 寿司、刺身、丼饭以及寿司盛盒。另外更设有平民版厨师发办,$380或$450一位。自己想食乜,随便拣,丰俭由人😉。
接住就系两款拖罗,我比较钟意大拖罗🐟(图左一),因为油脂明显多啲同回味啲。老实讲几款之中,我对拖罗以外嘅三款更为欣赏,可能关有喜出望外嘅感觉事?
每款 刺身都几新鲜,特别系牡丹虾🦐,虾头啲虾膏好鲜甜,带子亦都够厚,唔错。不过讲到配饭最正嘅莫过于三文鱼籽,因为每啖都爆哂浆,好过瘾🤤。
总括嚟讲, 寿司翔🍣真系几唔错,食物质素不俗,无边样食物会令人失望。食物以外,店员服务非常好,有礼貌不在话下,仲要劲专业,师傅介绍完几款呑拿鱼后,女店员亦不忘再提醒,兼解释鱼肉嘅部位,用餐过程中佢不断帮客人添茶🍵,抵赞👍!