2015-01-04
系厚福街简单食左少少野,特登留肚去帮衬甜品工房。平时见门口排队啲人多到去隔离舖,今晚早少少希望可以去朝圣下啦。等左十分钟左右就入到去,里面啲枱坐爆哂,真系好多人好受欢迎。叫左个紫葡之恋, 听讲系镇店之宝,当然要试下啦。紫葡之恋好特别既提子沙冰,好香甜既提子味,伴随沙冰上有不同配料:原粒葡萄,小丸子,同埋香芋雪糕糯米滋。沙冰上面亦有粒粒爆珠仔,食落口感觉好得意,好似食紧日本蟹籽刺身咁。整体黎讲呢个甜品都几好味,好香浓好甜既提子味,难怪系镇店之宝,值得一试!另外仲叫左个椰皇天寒地冻当然要食个暖笠笠既甜品,好重椰子奶香味,里面有几位椰肉,仲有两粒汤圆。个人认为馅料太少,如果多几粒汤圆同椰肉会比较好,而椰壳上既椰肉亦好难整到落黎食,口感唔系好足够,加上奶味太重,老实讲未必个个接受到,有机会可以试下另一款^0^整体黎讲,甜品工房唔算贵,食物外型已经抵返哂,下次无咁多人排队会再试其他甜品!
叫左个紫葡之恋, 听讲系镇店之宝,当然要试下啦。
紫葡之恋 好特别既提子沙冰,好香甜既提子味,伴随沙冰上有不同配料:原粒葡萄,小丸子,同埋香芋雪糕糯米滋。沙冰上面亦有粒粒爆珠仔,食落口感觉好得意,好似食紧日本蟹籽 刺身咁。
另外仲叫左个椰皇 天寒地冻当然要食个暖笠笠既 甜品,好重椰子奶香味,里面有几位椰肉,仲有两粒汤圆。个人认为馅料太少,如果多几粒汤圆同椰肉会比较好,而椰壳上既椰肉亦好难整到落黎食,口感唔系好足够,加上奶味太重,老实讲未必个个接受到,有机会可以试下另一款^0^