2021-03-14
金记冰室系我哋其中一间好钟意嘅茶餐厅,食过几次食物有质素又好食。上次去market place ,先知原来大埔八号花园附近都有间金记,以后就可以经常都食到。呢度嘅装修系以怀旧古典风为主题,有70,80年代嘅感觉,而且非常整洁。呢度有好多唔同食物可以拣,除咗冰室一般有嘅食物,亦有小炒,我哋今日点了三个小菜,加$15 可以转套餐,有白饭,餐汤及饮品。呢度系扫QR code点餐,落单后,秒速已上例汤,非常有效率!XO酱虾球炒西兰花$68可以拣大中小辣,我哋点左小辣,西兰花炒得好有镬气,XO酱令到整体味道更加丰富,有少少咸香嘅瑶柱虾干味,虾球非常爽口弹牙,而且非常肥美又大只。鱼香茄子鱼柳煲$68呢度嘅鱼香茄子煲,竟然系鱼柳多过茄子,鱼柳份量多,整体味道好香口,茄子又淋又惹味,鱼柳炸得亦唔错,肉质亦够滑嫩。四川重庆口水鸡 (半只)$118好钟意呢度嘅口水鸡,有少少微温,食落唔会冻冰冰,卫生又好食,上面铺满花生碎及口水鸡酱,非常香口,鸡肉嫩滑啖啖肉,就算系鸡胸位置都好好食,麻麻辣辣味道好开胃。红豆冰 (左)另加$13上次饮过呢度嘅红豆冰,真系好好饮,虽然要加$13,不过真系物超所值,揾唔到另一间餐
呢度有好多唔同食物可以拣,除咗冰室一般有嘅食物,亦有小炒,我哋今日点了三个小菜,加$15 可以转套餐,有白饭,餐汤及饮品。 呢度系扫QR code点餐,落单后,秒速已上例汤,非常有效率!
XO酱虾球炒西兰花$68
鱼香茄子鱼柳煲$68
四川重庆口水鸡 (半只)$118
红豆冰 (左)另加$13
上次饮过呢度嘅红豆冰,真系好好饮,虽然要加$13,不过真系物超所值,揾唔到另一间餐厅好饮过呢度,红豆做得非常软绵,混合花奶加椰奶,好浓厚好creamy,必饮!
冇冰奶茶 (右)另加$5
用冰镇嘅方式保留返奶茶嘅原味,茶底做得好好,香浓有茶味,入口幼滑。