2024-04-01
原本都无打算写第一次去嘅食评,因为又普通又无礼貌嘅体验。但经过2次订座,更加有点不吐不快!先讲第一次经OpenRice 订座12点去时体验。想试下香港食韩粥同韩国有咩分别,又有咩特别。点菜时见到楼面只有一个广东话不咸不淡女人,气焰十足似足老板娘,好无礼貌。因为朋友未到同佢讲好快就会点餐,佢已经黑面。问佢Menu 嘅嘢好似唔想应我咁,𠮶刻已经知咩料,无咩心情食。好彩朋友唔够3分钟都入座,救咗自己一命咁。环境方面︰地方细小,座位狭窄。小食︰淹萝卜?定酸瓜?送粥系几唔错,但幼丝泡菜剩系得个辣字,却淡而无味。主食方面 - 釜山鱼糕乌冬︰用对筷子串起当特别,比人打卡系有心思,但都要味道配得起先有用。汤或似普通甜味味精汤,无特别鱼 / 肉/ 其他鲜味,就好似屋企自己加鸡汤煮一样。鱼糕的确有少许鱼肉味、鱼腐味,算弹牙嘅,但现成货嚟讲要卖到依个价钱一碗,不如去隔离买冷冻货自己煮。。。乌冬偏淋,普通嘢,纯粹用分量塞饱人。如果乌冬爱好者,建议去返食日式料理餐厅。主食 - 蔬菜虾粥︰用汤底去煮,但无有任何鲜味突出。米粒算绵身,又系好多米量,加万能紫菜调味。但其实真系无特别,就似平常港式粥同汤饭之间嘅质感。虾
先讲第一次经OpenRice 订座12点去时体验。
想试下香港食韩粥同韩国有咩分别,又有咩特别。
好彩朋友唔够3分钟都入座,救咗自己一命咁。 环境方面︰
地方细小,座位狭窄。
小食︰
但其实真系无特别,就似平常港式粥同汤饭之间嘅质感。
虾大小中规中矩,得3、4只,成煲好似只系食剩粥一样。
其实食物无咩特别,服务又差,座位少都坐唔满。气焰又唔使去大到咁嘅。
题外话/补充资料:
原本经OpenRice 订座12点想再翻桌,但知道会迟10分钟先到,当时已即刻打电话去餐厅话赶紧去。
因为之前去过一次,所以好肯定系老板娘接听。第一次打去同佢讲会迟,佢话就算10分钟内到达都当no show,之后就无礼貌到即刻cut 线!
订位唔准时到,会迟10分钟系有错。但我唔系唔到,又唔系无通知,都唔使咁㗎!最后都无去,反正到时都系食气!