2015-09-30
黎到萤寿司,格局似系日本小店风格。呢间日本餐厅有好多平时连锁寿司店食唔到的鱼种,仲好多日本直送的新鲜刺身。我地点左个萤极上寿司拼盘,因为个套餐有大拖罗寿司,单点个大拖罗寿司要$100,但个拼盘只要$398,仲有11款贵价寿司,CP值超高!个拼盘仲有原只牡丹虾寿司连埋虾头,食完寿司个虾头仲可以加$10炸埋黎食!个虾头劲脆劲好味!脆到成个食晒!我见佢有日本直送的秋刀鱼刺身($228)仲可以+$20 寿司两食,所以叫左黎试下。黎左刺身,摆盘都几靓!秋刀鱼烧就试得多,无调味就咁生食,都系第一次。入口第一啖,哗!好鲜甜呀!完全无谂过秋刀鱼刺身系咁正,一点鱼腥味都无!一食就欲罢不能!食完刺身就到寿司,一样极度鲜甜,而且同醋饭都好夹~但刺身同寿司,我会选择刺身,那份单纯口感同鲜甜味!侍应一样问我地加唔加$10炸埋条秋刀鱼鱼骨食,梗系要啦!呢间日本料理炸功真系好得,条鱼骨又炸到脆卜卜,成条吞都无问题!正!最黎仲叫多个杂锦天妇罗($78),有两只大虾,仲有好多蔬菜,份量都算几多,但相对头先炸虾头同炸鱼骨,反而失色左不少。整体来说,水准相当不错,寿司及刺身简直一绝!
个虾头劲脆劲好味!脆到成个食晒!
整体来说,水准相当不错,寿司及刺身简直一绝!