以前嘅我系个无肉不欢嘅食肉兽,食素?NO WAY🙈 但随著年龄嘅增长,我都开始愈黎愈注意多菜少肉,健康饮食🙆‍♀️.系网上睇到呢间「素一」嘅介绍,主打新派素食自助餐,由黎自昂平宝莲寺同日本嘅师傅操刀,食物水准固然有番咁上下质素,而价钱仲非常亲民实惠💕 有见及此,一到星期六放假,嗱嗱声拉埋男朋友一齐去LU🤣.晚市嘅DINNER BUFFET 每人$188 FOR 90分钟(🤫星期一至五就抵D 每人$168炸),供应时间由6点至11点,所以我地6点半到赶到黎🙈.餐厅装修以春夏秋冬为主题,室内灯光光猛明亮,再以人手系雪白色既墙身上绘画出各式各样嘅抽像画,简约而优雅。座位方面都好宽敞,配上皮制梳发椅,坐得舒服自在☺️.店员带我地入座后,随即就递上附送嘅原只素鲍鱼同姬松茸虫草花粟米炖汤。炖汤相当香甜又足料,姬松草同虫草花几乎占左成碗嘅三分之二,仲有桂圆肉,杞子,腰果等,饮落清甜滋润。而素鲍鱼仿真度真系超高,连口感都似足😱 素鲍鱼入口滑溜有韧劲,淋上芡汁,好入味😋.跟住就紧系「巡视」一下自助区啦~ 自助区分为热荤,寿司,前菜,沙律,炸物,凉菜,老火汤,饮品,糖水,生果,炒饭炒面,PIZZA,烧物。。。

素鲍鱼
素鲍鱼
姬松茸虫草花粟米炖汤

跟住就紧系「巡视」一下自助区啦~ 自助区分为热荤,寿司,前菜,沙律,炸物,凉菜,老火汤,饮品,糖水,生果,炒饭炒面,PIZZA,烧物。。。。。真系多到我都眼花撩乱呀😂
第一站:素寿司
D素寿司真系令人好SURPRISE! 第一,款式独特种类多。第二,像真度极高。第三,寿司师傅驻场,保持素寿司嘅新鲜度🥰 我就推介芒果花之恋同干果寿司😍 芒果花之恋系以鲜芒果配上蒟蒻而成,吾只「超A货」,味道都好相近,入口香甜又FRESH~ 而干果寿司就紧系独特取胜啦🤣 寿司铺上吾同嘅干果,如奇异果,香橙等,味道清新,口感特别,仲好吸睛添💕
芒果花之恋
干果寿司

第二站:沙律,前菜,生果区
除咗有唔同嘅沙律同生果外,前菜嘅款式都唔少~有泡菜,芝麻嫩豆腐,日本番薯仔等等。其中,我最推荐紫薯泥沙律🥗 加入左雪梨粒 嘅紫薯泥,口感软绵,淡淡嘅紫薯甜带点雪梨粒嘅清爽,顶层仲放咗几粒腰果,增加口感,大爱啊😍
紫薯泥

第三站:炸物,天妇罗,串烧区
呢一区嘅花款更多!如炸紫薯波,炸秋葵,炸春卷,煎素饺子,素PIZZA,葱油饼......我最钟意就系烧菠萝同素鹅肝多士。菠萝🍍香甜又劲JUICY。 素鹅肝多士其实系蘑菇片放喺多士上面,在淋上番茄酱,香脆带点微酸,好开胃✨
炸物

第四站:热荤区
至少有十五款热荤,仲吾系简简单单嘅款式,如葡汁薯仔四蔬,豆卜炆冬瓜,红米炒饭,姜醋蛋,榄菜四季豆等等。其中,姜醋蛋真系炆等好入味,酸酸甜甜,好好味😋
姜醋蛋

第五站:饮品,糖水
饮品同糖水各有两款,分别系红菜头柠檬水,罗汉果水,椰汁雪燕同木瓜云耳。由于我太爱红菜头柠檬水,至少encore 左5次🙈 所以我已经冇多余嘅胃再食埋其他糖水甜品😂
红菜头柠檬水

最后,估吾到素食BUFFET 原来可以咁多元化咁精致,甚至比传统BUFFET更出色呢👍
2019-06-04