2020-10-27
喺荃湾南丰纱厂Hea左半日,咁就顺便喺𠮶度食埋晚餐啦。出去行三楼个平台公园嘅时候,我已经留意到对面有「Honbo」嘅出没‼️。我之前喺湾仔日街食过Honbo主店,𠮶种滋味到而家仍然令人回味🤤,佢系我食过最好食嘅Burger,亦系佢令我试多咗好多Burger店。因此今日喺荃湾见到佢,我就毫无悬念要帮衬。餐厅面积偏细,应该唔多于廿个位🤔,主要系得一排高桌子同一张长枱。抵赞嘅地方系收银男店员清洁做到足,抹枱抹得好认真干净,卫生攞满分👍。由于唔太肚饿(好少发生)🙈,所以我哋只系要咗两款汉堡包同一份薯条。芝士汉堡Cheese Burger($88),馅料包括4oz牛肉汉堡、芝士、酸瓜、洋葱、生菜同自家酱汁。呢款超Juicy,劲多酱汁!好彩我有用纸巾包住先食,否则应该食到成身都系汁😳。牛肉汉堡肉味浓郁,同湾仔店冇乜分别,Patty方面嚟讲,暂时无边间可以挑战到佢。招牌汉堡Honbo($88),其实除咗牛肉汉堡由双层2oz取代之外,其他料同芝士汉堡完全一样🤣。招牌厚身啲,因为多咗层汉堡,但每层就无咁大块。唔知关煮法定食材事,个人感觉有少少干身,但都无太大影响;而且有酸瓜搭救,味道醒神、咬落多汁🥒。汉堡
炸薯条($25连汽水),好彩我哋只系加咗一份,因为一份薯条份量都超多,差啲食唔哂!🍟炸薯条系幼身𠮶种,粗幼同麦记薯条差唔多,但就好食啲,新鲜炸起够热够脆👍。
饮品得汽水拣🥤,我哋要咗可乐同Sparkling Water,雪柜够冻。
睇番餐牌,我留意到荃湾店食物选择比湾仔店少,特别系啲配菜,以及呢度冇自家制饮品卖,实在有点可惜😖,不过可能厨房细啦。另外,我印象中两间店嘅价钱定价一样。
总括嚟讲,想食Honbo都唔一定要过港岛,做完艺(伪)文青打卡后不妨吔返个汉堡包🍔。