2023-01-15
大家系咪见到个名都唔识读呢?原来系读「黎话兴」😂想食刀削面好耐啦,好挂住啲烟烟韧韧嘅面,呢间就专食刀削面嘅虽然餐牌上面全部写住麻辣,但系原来姐姐话系自己落辣椒酱嘅,所以全部嚟到嘅时候都系唔辣㗎▶️ 牛展刀削面 ($48)喺餐牌上面嘅人人人气推介👍🏻牛展同汤刀削面系分开上嘅🐂牛展有成五薄片,每片都几大块㗎,个样有啲似拉面啲日式叉烧牛展用卤水汁腌到好入味,仲略嫌佢咸咗少少,所以我都系揼落汤度食🙈但系钟意佢咬落唔韧,即使中间透明嘅筋位都好易咬😋有牛味而又唔臭,应该系外面食过比较好食嘅牛展🍜刀削面虽然系用机削而唔系人手,但都系即叫即削,每条嘅粗又长短都唔一样,口感非常烟韧👍🏻同铭兴刀削面𠮶啲差唔多汤底望落清但已经有味,另外仲加咗大量蒜蓉、酸菜、芫茜🌿令佢更加惹味,大少少川菜嘅味道(只差在唔辣)食完成口蒜味🧄不得不食返粒益达晒骆驼🐫整体成个面除咗咸咗少少之外都好食🤤份量又够饱,牛展足料▶️ 油菜 ($15)可以拣生菜/菜心/小唐菜 🥬而汁可以拣卤水汁/牛腩汁我哋拣菜心加卤水汁菜心咬落清脆新鲜,卤水汁味道淡,唔咸,感觉健康-佢嘅刀削面的确整得好好食!个人觉得系隐世小店,平时净系识铭兴/山西刀削面系个店
原来系读「黎话兴」😂
想食刀削面好耐啦,好挂住啲烟烟韧韧嘅面,呢间就专食刀削面嘅
▶️ 牛展刀削面 ($48)
喺餐牌上面嘅人人人气推介👍🏻
牛展同汤刀削面系分开上嘅
🐂牛展有成五薄片,每片都几大块㗎,个样有啲似拉面啲日式叉烧
整体成个面除咗咸咗少少之外都好食🤤份量又够饱,牛展足料
▶️ 油菜 ($15)
可以拣生菜/菜心/小唐菜 🥬
而汁可以拣卤水汁/牛腩汁
我哋拣菜心加卤水汁
菜心咬落清脆新鲜,卤水汁味道淡,唔咸,感觉健康
系个店舖附近环境相对差少少,位置比较偏僻,但系入边都OK,坐得舒服嘅
服务都唔错,个姐姐几醒目,上菜又快
价钱亦好抵食,我哋每人叫咗碗面,加咗两碟小食,平均都系$50唔使一个人🤯但已经饱
大家嚟到红磡黄埔想揾刀削面,又唔想排队等,绝对可以嚟呢间试一试👍🏻今次都系第一次食,完全冇令我失望