2020-11-05
同小朋友去完交通安全城放电,过对面马路揾d小食时,见到呢间「豆乳狂人」将豆腐花同豆浆演变出咁多花款,仲有至爱嘅芋圆,就决定呢个下午茶食得健康啲😆老板放咗个牌喺度表明佢哋嘅豆浆系自家制无添加防腐剂,等大家都饮得健康啲。而且佢哋所有嘅豆浆都冇落糖,但会配上黑糖俾我哋自己加落去,甜度可以自行决定👍🏼所以就买咗2支「黑豆豆乳」同「黑糖豆乳乌龙茶」返屋企饮。「黑糖豆乳乌龙茶」好特别,就好似黑糖奶茶咁,只不过唔落鲜奶,改为豆乳。饮落去口感更加清爽,而且有浓嘅乌龙茶味。因为呢度系外卖店,而放完电又好肚饿,所以我哋亦都买咗两碗糖水、一杯饮品同一个「经典臭豆腐」企喺到食😂😂臭豆腐系即点即炸,所以食嘅时候好香脆,唔同传统嘅正方形砖而系厚切块状,咁就冇食得咁呢hea😂饮品老板推介我哋试吓佢哋招牌嘅「豆味芝士奶盖豆乳茶」,系喺豆乳乌龙茶入边加入西米同豆乳布丁,再喺上面铺一层豆味芝士奶盖,再放一串手工制白玉,最后洒上黄豆粉。口感同层次非常丰富😌我仲食到芝士奶盖入面有细细粒嘅芝士😋而烟韧嘅手工白玉拈满奶盖同黄豆粉真系非常好味😍2⃣️碗自选三色芋圆嘅配搭分别系1⃣️西米+豆花+鲜芋泥,2⃣️手工黑糖+豆乳布丁+桃胶。啲芋圆烟烟
2⃣️碗自选三色芋圆嘅配搭分别系1⃣️西米+豆花+鲜芋泥,2⃣️手工黑糖+豆乳布丁+桃胶。啲芋圆烟烟韧韧好弹牙🤩鲜芋泥又滑又香浓,超级足料。豆乳布丁质感比豆腐花实少少,但系豆味依然香浓,加埋黑糖同桃胶就够晒滋润养颜🥰小朋友就当系jelly咁食😆
仲有,老板话下次带返呢只胶盒过嚟买嘢,可以减$2,希望环保啲,所以选用左呢个好实净嘅外卖盒👍🏼
最后走嘅时候,见到display嘅餈饭好足料,就买咗两个$20大大只嘅粢饭做第二日早餐。