星期日下午出开旺角,食个午饭先,好耐无食过韩国菜,但又唔想食烧肉,所以就去咗726幢嘢间凤雏炖鸡。一去到唔使等位,就入得,而且仲可以坐卡位。虽然无风景可言,但感觉点都系开扬啲,令人心旷神怡😂。我朋友嚟到先同我讲唔想食招牌菜🐔!但我系因为之前食过炖鸡觉得唔错先话嚟,而家真系考起我啰,食乜好呢。餐厅嘅食物选择好彩都算多,除炖鸡外,都有炸鸡、鸡蛋卷、部队锅同铁板烤肉等。可惜Weekend唔做Lunch Set,我见价钱都系$6x,抵好多。上主菜之前,首先有三款韩式前菜,泡菜好辣🌶,芽菜好食,腌青瓜比较少见,但都辣!🐟鱼糕汤($128),呢个系其中一个我最爱嘅韩国菜,虽然每次叫呢样,心入面都会觉得好唔抵,因为系鱼蛋汤姐嘛,算不上用上任何新鲜食材。但奈何我又觉得清清地,几好饮🤤。鱼糕汤系超级滚热辣咁送到我哋枱面,即刻加哂分。虽然呢到嘅鱼糕唔算特别好味,但胜在份量多,反而索味嘅萝卜仲吸引。再者,醉翁之意不在酒,我钟意系个汤本身🥣。因为个汤好够味,好好饮,有啲似味精令人上瘾𠮶种,但我肯定唔系,因为饮完都无口干;而且个汤落咗唔少胡椒去煮,所以微辣、好正,全部饮哂。🐮铁板烤牛肉($188),本身第一个感

前菜

铁板烤牛肉

🐮铁板烤牛肉($188),本身第一个感觉系索价咁贵嘅,差唔多成两旧水㖞。不过一上菜我就知,呢碟铁板牛系对得住个价钱。因为份量系巨人级,四个人都够食,牛肉超多,每片都大大片,另外仲有好多菇、洋葱同鱼片一齐炒。
铁板烤牛肉

烤牛肉除咗多之外,最重要系佢好好味😋,餐厅唔系用肥牛片,而系用上比较厚身嘅牛肉,肉味浓郁,而且一啲都唔碎湿湿。加上个烧烤汁好惹味,白饭都食多两碗。不过食到最后,个汁冻咗就变得有啲油,所以建议衬热食!
白饭

🍚白饭($10/碗),由于个铁板烤牛肉系无粉丝垫底嘅,所以要加饭配食,如果唔系会浪费咗个汁。本身只系叫咗一碗饭,但捞埋汁,一个人都嫌唔够食啦,所以最后系「两碗Thanks」!我哋惊要嗌第三碗饭,所以叫店员第二碗饭装大碗啲🤣,果然真系大咗✌🏻。呢到嘅白饭虽然只系白饭,但够松软。

总括嚟讲,我估唔到原来招牌炖鸡以外嘅菜式都好好食😋,定价就咁望系唔平,但味道同份量补返数,而且我哋呢到嘅量实在系三个人都够食🙈。最后,我想赞下餐厅唯一一位嘅女店员,得佢一个负责哂楼面所有嘢,但佢都好企理,而且最紧要系佢有帮我加饭,Thx🙏🏻。
2020-03-29