2019-06-05 1045 浏览
收工之后仲有少少时间先上堂,就去左湾仔揾食医肚。因为唔想食得太饱饭气攻心搞到上堂训著觉,所以最后拣左哩间都算系出名嘅奶茶舖(其实开左好耐一直都想试但系又冇机会,今日终于试到喇😃)。舖头细细竟然都几多野食拣,主要以轻食为主,三文治/沙律之类,亦都有数量限定嘅面食。经柜台姐姐推介叫左嘅黯然销云叉蛋包,同埋叫左个冒住夜晚会训唔著觉都要叫嘅热奶茶。热奶茶首先就系够晒热(好似讲紧废话,但系我觉得奶茶要热辣辣,先至有啱啱冲出黎,好‘新鲜’嘅感觉)。奶茶非常之够茶味,仲可以话系超浓,但系浓得黎系完全唔涩嘅,奶味都OK嘅,中规中矩啦,杯奶茶未至于好滑,但系港式奶茶黎讲都系出色嘅👍🏼 由于个人对咖啡因比较敏感,夜晚饮茶/咖啡都系会训唔到觉,所以对于茶味太浓嘅奶茶系扣左少少分😅,个人系钟意奶香重啲嘅😛哩个包系超好食!蛋黄流晒出黎已经好正啦,个包系外脆内软㗎!!面包层皮又唔会太厚/太干,叉烧甜甜地,唔会太肥腻,如果唔系赶赶地时间我会想慢慢品尝多一阵,同埋哩个配搭系完全够饱,大满足😋😋😇坐吧台面壁食野嘅时候见到可以用QR code落单,都几方便~总括哩讲系食得几开心,坐吧台自己一个食野都好自在。期间听到有人外

热奶茶

总括哩讲系食得几开心,坐吧台自己一个食野都好自在。期间听到有人外卖鸳鸯,下次帮衬要试埋先得~

热奶茶