今日去尖沙咀揾食,去到厚褔街唔知食咩好,最后见到本阵,记得上次去佢好早就last order 咗,见今日7点几咁早,就行上去试吓入到餐厅已经坐咗3、4枱客,但我哋都叫做唔使等位,无卜都可以直接坐低坐低发现张枱有少少污糟,以佢人头定价要$500一个人黎计,张枱抹唔干净、无提供餐纸,得湿纸巾,坐低水都无一杯,我知你想客人叫嘢饮,但一般日本菜都会有杯热茶/冻水,佢真系要开口先有$50 服务费买唔到服务叫亲侍应都要叫好耐先有人应😮‍💨讲返食嘢方面。咁好快决定好叫咩我拣咗$489 嘅set,另外加咗日本猪腩肉、野菜盛り合わせ再加咗紫菜沙律、Kimchi同超幸福生蛋拌饭由牛肋肉同上牛扒食起,牛肋肉偏肥,烧耐少少等啲牛油逼哂出嚟先上牛扒就几腍,都够肥,入口都算几新鲜(左边上起 牛肋肉、上牛扒 右边上起 牛舌、鸡髀肉)之后到横隔膜,最难烧得熟、又容易烧过龙嘅部位但肉味够,厚度够,选择澳洲和牛又比日本和牛再浓味啲到牛扒,都算腍,同上牛扒最大嘅分别系腍度,其他分别唔算太大以口感黎讲,牛扒切得厚啲、口感实在啲左起:横膈膜、牛扒中间我哋穿插烧啲蔬菜,全程都唔错鸡髀肉都好弹牙,系日本鸡髀肉黎嘅,厚度算够,烧得熟
$50 服务费买唔到服务
叫亲侍应都要叫好耐先有人应😮‍💨
讲返食嘢方面。咁好快决定好叫咩
再加咗紫菜沙律、Kimchi同超幸福生蛋拌饭
上牛扒就几腍,都够肥,入口都算几新鲜

(左边上起
 牛肋肉、上牛扒
 右边上起
 牛舌、鸡髀肉)
之后到横隔膜,最难烧得熟、又容易烧过龙嘅部位
但肉味够,厚度够,选择澳洲和牛又比日本和牛再浓味啲
到牛扒,都算腍,同上牛扒最大嘅分别系腍度,其他分别唔算太大
以口感黎讲,牛扒切得厚啲、口感实在啲

左起:横膈膜、牛扒
中间我哋穿插烧啲蔬菜,全程都唔错
鸡髀肉都好弹牙,系日本鸡髀肉黎嘅,厚度算够,烧得熟少少都唔会老
到我另外叫𠮶碟日本猪腩肉,我放上烧炉,我老公话咁似熟咗嘅
我话佢个样有啲似日本叉烧😂
但应该未熟挂,唔系点会比你烧?
最后我哋问咗侍应黎问,佢话系预先蒸过,但未全熟,烧到金黄色就食得
咁我哋好乖咁烧到好靓,其实都几期待㗎,因为日本猪腩肉一向好食
但一入口,「?」
好嚡🥲
完全唔似我食开𠮶啲日本猪腩肉🥲
又无味🥲
简直嘥心机
如果我叫嘅时候佢有讲旧肉有蒸过,我肯定我唔会叫
始终蒸过,放完再煮,就好似你隔夜𩠌返热咁,边度好食啫?
呢碟我系合埋眼食完就算数
日本猪腩肉

无端端唔知点解要蒸过先比你食嘅猪腩肉

紫菜沙律一开始就上咗,好快
但个Kimchi 我哋等到颈都长埋都未见到,追两次先拎出嚟
我老公忍唔住讲咗句,系咪捞紧?😂
但佢碟Kimchi 唔算好食,偏甜同辣,唔够酸
超幸福饭因为我唔食得生蛋嘅关系,叫咗佢蛋黄另外上,拎上黎我哋问佢有冇,个侍应话唔记得咗,话拎只碗帮我哋分返开
我话唔使啦
我老公话佢讲得出就等佢搞掂
点知佢原来唔识处理,一下就谂住用只铁匙羹𢳂起个蛋黄
结果当然系佢𢳂唔起,个蛋黄穿咗,愈整愈衰,我唔使食
我即刻叫佢放低
其实佢有智慧少少,用只大啲嘅匙羹,连旁边少少饭一齐𢳂起,就唔会整穿个蛋黄,真系估佢唔到
最后成碗饭益咗我老公,佢食得劲开心
碗饭就无影相,比佢整到咁样衰
讲咁耐,系咪发现少咗啲嘢呢?
系呀,个牛舌呀!
我老公因为好钟意食牛舌,决定留到最后先烧黎食,点知一食就出事
苏到喊,直头想呕返出嚟🤢
我同我老公讲,不如同佢讲,叫佢换其他野,我老公话得𠮶几片,人哋点换㖞
于是夹硬食埋佢
但真心,就算服务有啲出错、啲嘢食有啲奇怪,都唔够𠮶碟苏到呕嘅牛舌咁难顶、咁败笔!
直头系成餐饭嘅污点
食咗咁耐,本来对佢印象都ok,最多下次知伏,唔叫猪腩肉
但佢𠮶个咁唔新鲜嘅牛舌,完全破坏咗成餐饭
真心建议,想去食就唔好叫猪腩肉同牛舌,否则你会后悔😢
一共食咗九百几蚊,但系咪物超所值呢?
又未到。
我谂暂时都无下次,咁嘅性价比,一啲都唔值得再去第二次🥲

另外值得一提,我哋坐近电梯大堂𠮶边嘅位,啲党委嘅人就坐喺我哋隔离,个间隔仲要有窿,然后等位有个男人系咁喺度咳,真系听见都觉得恐怖😮‍💨
紫菜沙律
野菜组合