2021-02-21
我相信好多香港人都会听过呢间餐厅。但未必个个都试过。我就试过两次,一次买外卖,另外一次堂食。两次都食得出台湾嘅味道。令就算冇得去旅行嘅香港人,都可以暂时缓解一下台湾瘾🤣🤣 去到门面,已经见到台湾特色装修,有街名门号,又有特色食物嘅招牌,突然间好似真系去咗台湾夜市咁睇睇餐牌,鲁肉饭呢啲就必定有啦,仲唔少得台南担仔面,不同既台湾小食,仲有香港人最钟意嘅九份芋圆 饮品就有好多手摇得饮,奶茶系列,绝对满足唔同人嘅需要我就叫咗一个爆蛋鸡肉饭,加一杯招牌珍珠奶茶🧋 鸡肉碎加上酸菜,已经有台湾风味。加一只生熟刚刚好嘅太阳蛋,流心蛋黄汁混合白米 (我估佢哋选用左台湾米),食起上嚟有汁有肉又有饭,分量又刚刚好,适合带埋另一半去食,又有得share而珍珠奶茶嘅珍珠,包含甜蜜嘅蜜糖味,有别于一般珍珠奶茶。呢个系有少少特别另一次堂食,我叫咗一份香菇肉羹米粉。台湾米粉幼细柔软,令到我有绵绵既感受 再加埋香菇肉粒,绝对适合男女老幼。 再叫埋九份芋圆作为结尾,食到我四万咁嘅口