2023-10-03
放假去左西环. 原本想揾d西式的cafe chill下, 点知人山人海. 最后去左正街一逛, 都几多茶餐厅. 但朋友未饿. 所以入左黎. 唔睇openrice都唔知系新开, 里面装修好似老铺咁. 重有一幅好大的黑白旧铺(?)照.由于朋友唔饿所以一心入黎谂住食下粉面, 完全无睇到原来呢间系主打潮洲粉面. 无食到手打鱼丸. 我地叫左个鸭腿汤饭同埋牛朒米(无影相). 先讲个牛腩米$38, 除左牛腩重附有生菜. 牛腩份量都几多. 食落口唔系话入口即溶个只. 咬落都有少少烟韧. 但唔会韧到吞唔到. 我朋友话呢d系正宗潮洲牛腩. 其实我真系唔识.讲返个鸭腿汤饭$48. 叫左少饭都重好大碟饭. 饭系另外上的. 个汤饭里面除左鸭腿外, 重有冬瓜, 菇同姜. 反而平时成日系鸭腿汤饭见到的陈皮就唔多觉. 汤的味亦唔多觉有陈皮味. 讲返只鸭, 曾经食过有d会好"苏", 但呢间好彩无"苏"味. 鸭腿都煲到林左. 未算系入口就溶. 但都几入味. 冬瓜份量都几多. 一口鸭一口饭. 好快就食完. 重有呢间铺的水系自助式. 想要的可以自行出去斟.
重有呢间铺的水系自助式. 想要的可以自行出去斟.