2020-12-14
去登龙街食乜?食「灯笼卤味」,呢间来自台北师大夜市嘅过江龙,估唔到咁啱大家都系「登/灯」「龙/笼」,开系呢条街真系啱晒,早排仲开多咗分店,我就嚟返第一间分店铜锣湾试吓。环境次次经过登龙街都见到呢度排晒长龙,决心一定要来试试,适逢系周末下午,人龙不绝,入到店舖原来装修好有心思,贴满好多怀旧嘅台湾明星海报,打卡一流,店舖亦都唔细,仲有2楼添。餐牌本身上网睇过餐牌,想嗌二人餐,但入到餐厅冇留意到原来二人餐餐牌贴咗喺场上面,就叫咗散嗌。自选面拣左王子面($12)加底(+$4),配料要左猪耳朵($12)、鸡肾($10)、鸡翅膀($10)、鸭血($10)及贡丸($10)。因为系两个人食,所以家底,家底后share食就啱啱好,王子面有少少似公仔面咁,再幼身啲,更加挂汁,卤味咸度适中,猪耳朵爽口又弹牙,做配料一流。苹果盐酥鸡 $38盐酥鸡细细粒,炸粉略厚,但配苹果配搭清新,食完再食一片苹果可以降低热气感。综合芋圆 $28食台湾嘢点少得芋圆,细细碗唔会太饱,钟意佢冇落太多糖,口味较清新。桂圆红枣蜜 $22必点!尤其呢排天气冻返,食嘢配杯热饮一流,桂圆味好出,又可以拣甜度,啱晒女士饮。红茶豆浆$22拣左无
餐牌
自选面
苹果盐酥鸡 $38
综合芋圆 $28
桂圆红枣蜜 $22
红茶豆浆$22
拣左无糖,豆浆味淡左少少。
总括而言,铜锣湾平价之选,再加上系台湾过江龙店,卤味喊到适中,钟意食台湾嘢同埋卤味嘅朋友仔不能错过啦!