2019-10-20 80 浏览
朋友约出去西营盘食野,系网上揾左好几间餐厅,最终见到呢间的鱼生饭好吸引,所以决定试一试.平日晚上唔算太多人,唔洗等就即刻有枱.好多款鱼生饭都好吸引,花多眼乱,拣左好耐先决定食二重亲子丼,而朋友就叫左招牌的梦之丼,再另加个西京烧比目鱼。西京烧比目鱼鱼肉好嫩滑,鱼皮烧得香脆。只系烧汁比较甜味重,有啲盖过左比目鱼本身的味道。每个丼都有跟个面豉汤同沙律。面豉汤落左萝卜同蚬肉煮成,唔太咸仲带有萝卜的甜味,唔错~二重亲子丼同menu上个样一样,放得满满的材料睇见已经好吸引三文鱼子好鲜甜,三文鱼蓉有火灸过,带焦香味。我第一次食黄金蟹子,觉得比一般蟹籽的咸味同鲜味更重,口感更爽脆松叶蟹肉有淡淡的蟹鲜味。个人觉得蟹膏豆腐有惊喜,香浓的蟹膏配嫩滑的豆腐,简单配上饭食已好好味!另外值得一提系佢地的饭唔系普通的寿司饭,而系自家制的赤醋饭,味道比白醋饭更有丰润的感觉。梦之丼朋友个梦之丼材料超丰盛。除左二重亲子丼都有的三文鱼蓉,三文鱼籽,松叶蟹外,仲有帆立贝,牡丹虾同右口鱼边。另外呢个丼仲配左杯橙醋,食前饮啲醋开胃,仲可以挤啲橙汁落帆立贝上,增加鲜甜味。不过建议唔好挤太多,因为橙味会盖过帆立贝的味道。
平日晚上唔算太多人,唔洗等就即刻有枱.

二重亲子丼
同menu上个样一样,放得满满的材料睇见已经好吸引

三文鱼子好鲜甜,三文鱼蓉有火灸过,带焦香味。