2021-03-16
ᵀʰᶤˢ ᶤˢ ᵃ ᵐᶤˡˡᶤᵒᶰ-ᵈᵒˡˡᵃʳ ᵠᵘᵉˢᵗᶤᵒᶰ 🙋♂️.唔知点解由细到大去到西贡咁多次,我竟然系可以一次泰国菜都无食过☺️今日终于忍唔住拣左间睇来好受欢迎既餐厅食,食完上网查一查先知原来间野系16-17年拎过米芝莲推介,ok咁就要认真讲下我系度食野既感受。.首先,泰式拼盘($168)系真心好味,唔系求其系斩几样现成野翻来拼埋一碟就话系拼盘🤯拼盘里面有春卷、鱼糕、虾饼同沙嗲鸡肉串~春卷就咁睇图都知好足料,夹住粉丝、云耳同肉碎,一食落去我马上觉得自己成为左李思捷☺️鱼糕本身混合左好多香料,好浓味同辣辣地👍.至于虾饼同沙嗲鸡肉串正常发挥啦,但不得不提既系,我地之后额外加点既特色泰东北酸腌腩肉肠($15/串)就真系必点了,首先依种肠一定唔会系出面食到☺️,重口味人士必爱,肥瘦比例适中得来带油脂感,酸酸咸咸咁劲开胃,就算唔入餐厅食就咁嗌外卖都抵🥴.我爱大肉肠呀呀呀呀呀🥴.至于个Pad Thai ($63) ... Um我无落filter都已经系咁既色😑第一眼睇真系有少少吓亲。然后一食落口,觉得个粉同堆虾既调味都有d淡,而且整体来讲d料唔算多🤕同九龙城既泰金国有大对比😫可惜同行友人唔
我爱大肉肠呀呀呀呀呀🥴
至于个Pad Thai ($63) ... Um我无落filter都已经系咁既色😑第一眼睇真系有少少吓亲。然后一食落口,觉得个粉同堆虾既调味都有d淡,而且整体来讲d料唔算多🤕同九龙城既泰金国有大对比😫可惜同行友人唔食辣!如果下次有机会再去,我一定会嗌生虾同冬荫功,因为好似枱枱都有嗌,应该系依度招牌菜来😋
总结而言,我唔会话依间野系伏,但都唔会话依间野系必试(again 除左条大肉肠外😂)大家系西贡仲有无咩心水泰菜推介,等我下次可以试试?
P. S. 系依度等野食系真心耐,同d侍应成日上错野食,大家系嚟之前或者要打定少少底先😂