2024-01-10
亚洲协会香港中心, 前身为域多利军营军火库, 经活化后改建成艺术中心, 入面有一间西餐厅, 叫做AMMO餐厅位于金钟比较偏僻嘅角落, 甫进入范围已经被绿意盎然气氛包围, 旁边有条小河流, 听到潺潺流水声, 感觉同大自然好亲近餐厅设计明显走重金属路线 (因为前身系军火库), 一支支铜色铁支铺满整个背景墙, 非常独特, 打卡一流👍讲返食物, 午餐佢哋分2 courses $298 或3 courses $328; 前菜方面, 我同友人分别选咗patties同salmon, 两者都卖相精美, 选材新鲜, 作为前菜的确可以打开我嘅胃口Main dish我就选咗seabass fillet, 配以scallop同薯仔, 份量比想像中多; 朋友就选咗risotto, 口感绵密最后我哋都加咗甜品, pistachio tiramisu, 两样都系我大爱, 但可能cream比较多, 食到最后真系有啲滞佢哋除咗环境优美打卡煞食之外, 其实亦主打afternoon tea, 不定期会同其他品牌合作, 例如今个月就同Pretti5携手打造粉嫩滋养下午茶, 有兴趣嘅朋友不妨加以留意