2022-09-11
见到介绍话东岸公园喺中秋前后有啲灯饰,好适合去赏月!顺便可以帮衬下黄店😌 之前黑布小巷已经帮衬过好几次,前排都有介绍过有堂食嘅长沙湾店,而今次介绍嘅系北角嘅分店只做外卖,发现小食同饮品都比堂食平少少,不过就无糖水~•🥢 慢烤鸡腿芝士蛋吐司 $53上次食过长沙湾店堂食嘅两款(猪/鸡)肉蛋吐司,不过觉得鸡扒出色啲,所以今次都拣咗慢烤鸡扒🤩 外卖嘅吐司点都会淋咗少少,但鸡扒嫩滑juicy,加埋芝士、流心蛋都无令人失望,每咬落系满满嘅蛋汁同厚厚嘅芝士!•🥢古早味手工卤肉饭 $38呢间嘅卤肉饭比堂食平$10!但份量就觉得差唔多,所以好抵呀!卤肉同酱汁都好多,食到最尾都有,够晒捞饭,食落一啲都唔干~卤肉系有啲厚度嘅肉粒,而唔系肉碎,而且卤肉有肥肉同瘦肉,口感都几丰富,又唔会太肥😛•🥢 甜不辣 跟餐+$20 (原价$26)$26有3大块都几抵😯 (本身3大块摊开,但我影相先卷起咗)咁大块食落会无咁方便,真系想剪开返细片/细条啲😂 甜不辣系配酸辣酱😋 虽然系片状,但都好烟靭弹牙,不过要衬热食🙈•🥢 黑布台式香肠 跟餐+$20 (原价$26)好耐无食过台湾肠,呢到$20有两条,外皮烤到好干身,似猪肉干咁
🥢 慢烤鸡腿芝士蛋吐司 $53
🥢古早味手工卤肉饭 $38
🥢 甜不辣 跟餐+$20 (原价$26)
🥢 黑布台式香肠 跟餐+$20 (原价$26)
好耐无食过台湾肠,呢到$20有两条,外皮烤到好干身,似猪肉干咁香口,但入面好juicy,有啲猪油同肥膏,好邪恶😈
🥢 花枝丸(配鬼椒辣粉) 跟餐+$20 (原价$26)
花枝丸今次配咗鬼椒辣粉,一开始食落以为无咩嘢,但个辣粉有啲后劲,但都唔算好辣,都好正😎 花枝都几多,食落唔会一嚿「粉团」咁,而系几弹牙😋
🥢 桂花乌龙茶 跟餐+$10 (原价$20)
呢个系低温冷泡茶,有桂花嘅清香,但乌龙茶味比较淡,不过食完油炸野同卤肉饭系再饮啖茶就几啱,解解腻~
🥢 自家煲制冬瓜茶 跟餐+$8 (原价$18)
今次无叫少甜,感觉无咁淡,但又唔似其他铺头嘅得死甜,无饮完仲口渴嘅感觉😛