2017-08-18
走去黄大仙探朋友兼食饭,结果黄大仙中心逼爆,朋友带路去现崇山揾食,仲以为𠮶度消费一定贵,原来都有正常价既野食😂拣咗呢间越南铺头,星期五嘅晚上都唔多人,唔知系咪因为现崇山呢边好隔摄,完全唔使排队就可以入座😍大热天时口渴,即刻叫咗个椰青来解暑,椰青新鲜水份清甜,雪冻咗非常清凉,同一般街边晒到热晒兼且变到有酸味既好唔同😍诚意推荐越式海鲜汤第一次饮,开头睇相以为系冬阴公,但原来只系酸冇海鲜味,亦冇加椰酱,较纯粹系番茄同醋嘅酸味,味道层次欠奉,但馅料尚算好充实,青口都好大只,配有鲜虾同埋蟹柳番茄。睇相以为细细碗原来都几大兜,两个人饮几乎饮唔晒。小食反而做得出色有惊喜😳虾饼爽口鲜甜,新鲜炸起,唔使点泰式辣酱都好够味👍🏻至于焗青口亦可以encore,牛油蒜蓉味配搭得唔错,香草嘅味道亦锦上添花,青口嘅够大冇欺场,同样配搭嘅牛油蒜蓉鸡翼都够滑嫩多汁,价钱以分量同质素来讲唔算贵,性价比几高😋反而有少少失望系呢个咖喱焗大头虾,最后先上食到6分饱先至来一锅咁大嘅咖喱视觉上有少少济,牛油蒜蓉包俾佢早10分钟嚟到令到未点咖喱包身已经有少少冻同唔够脆。蒜蓉包咸得滞抢咗咖喱嘅味道,而咖喱唔够杰去令到个包挂得起汤汁,都
椰青
酸辣海鲜汤
越式虾饼
香草牛油蒜蓉焗青口
大头虾咖喱煲
牛油蒜蓉包
蒜蓉包咸得滞抢咗咖喱嘅味道,而咖喱唔够杰去令到个包挂得起汤汁,都唔够甜去平衡返蒜蓉包𠮶阵咸味。
不过抵赞系两只大头虾都超大只,差唔多有龙虾咁大😳,不过可能太大只要开边处理先放得入锅,开咗边又太快熟所以虾内有少少煮得过奈唔够爽身。
我哋叫得太多嘢食,店员细心主动帮我地拼埋另一张枱,唔怕d𩠌放得逼住逼住咁,
虽然唔系样样出色,但服务态度同价钱都相宜,唔想帮衬大舖又免排队,呢间系唔错既选择。