2018-06-03
日日返屋企都会经过天后,最近发现开左间新嘅台式餐厅叫做台茶·荟,好似装修得唔错,有小清新嘅感觉,不妨一试,睇下质素如何先!入到去,侍应好热情招待!今时今日有咁嘅服务态度已少之又少!逢上水同餐牌后,好快就帮我落好单!先奉上两杯饮品,骤眼望落去好相似,但其实左边系芒果多多,右边系芒果绿茶,两杯芒果味都好香好突出!再叫左个台茶荟炒米粉,原来超多配料,有只太阳蛋,手撕鸡,龙虾丸,肉松等等,好丰富!炒完米粉仲有少少湿润,又够味!另外仲有个鲁肉饭,同我平时食开嘅唔太似,除左有啲鲁肉酱之外,仲跟左啲原块鲁肉,好特别!而且够晒淋,入晒味!小食方面,叫左个炸物拼盘,花枝丸最好味,因为入面真系有粒粒花枝,洒上到味粉够惹味!盐酥鸡细细粒,但入面仲系好滑!香肠同椒盐鸡翼就唔太突出!仲有个地瓜薯条好香地瓜味,不过炸完略微焦,外观唔太讨好!最令我失望嘅系我喺门口见到有仙草芋圆,到我食晒野准备叫甜品时,侍应竟然话今日芋圆未准备好,意思啫系冇得食!我当堂极为伤心,唯有下次再为芋圆而黎喇!