2019-11-27
系北海道食过不下3次的汤咖喱店Garaku,竟然来港设店,惊讶之余亦满心期待,因为真系好好食,尤其系配料炸西兰花。当然,所有海外品牌设海外店,佢的质素最少都要打个八折,我都有心理准备了。首先尖沙咀店几细,还好去果阵差不多打烊,先容易入座。同日本店一样,汤咖喱有得选辣度、饭量等,不过就用剔剔纸代替口头落单。辣度有1-40㨂,个range好阔,但唔食得太辣千祈唔好胆粗粗㨂中间位置,我食到一般辣,选3度,都已经觉得有点乸脷感觉。饭量有小至大㨂,本来可以另选面包(印象中日本店好似冇面包),但剔剔纸删除左。而日本可以加钱加配料,呢度都删除左。汤咖喱款式有5款,最基本同出名系鸡髀野菜汤咖喱($138)。先讲最重要的汤底,辣之余都几重香料味,反而香味稍逊于日本店。鸡髀系滑嘅,不过就冇左一戳就骨肉分离效果。蔬菜配料一样多,虽然新鲜,但大部分好似冇炸过咁,好生,尤其莲藕同红萝卜,而我最喜欢的西兰花,原本系因为炸过所以有份焦香,但我咬第一旧的时候,冇炸嘅?个心即刻凉左一截,非常失望,到咬第二旧先食到炸的感觉,水准如此参差,食落去都唔会enjoy。即使基本如白饭,卖相都散修修,唉。另一款系豚角煮野菜汤咖喱(
另一款系豚角煮野菜汤咖喱($148),大部分评语同上,而豚角煮(即五花腩)尙算ok,皮有烧过,肉都叫松化,但都难补其他的问题。
又一间叫人失望的过江龙。