2019-01-23 1588 浏览
每年圣诞佳节老板都会请一众同事食饭,今年亦唔例外。唯一唔同既系今次系食私房菜,成间餐厅得自己一枱,想玩到几尽兴都得。虽然餐厅唔大,但胜在地方整齐企理。香煎金蚝蚝既表面呈现金黄色,真系煎得好靓。蚝身非常肥美,而且蚝味非常重,非常新鲜。XO酱萝卜糕煮蟹我都系第一次食XO酱煮蟹,但意外地好好食。首先只蟹系好新鲜,蟹够新鲜其实都已经赢左一半,食落去啖啖蟹肉既感觉真系好正。XO酱又辣辣地刺激到你既食欲,同时令只蟹更惹味。萝卜糕完全索晒XO酱同蟹既鲜味,令人食到完全停唔到口。黑松露滑蛋大虾球滑蛋媲美d有名气既冰室, 滑蛋入口滑溜,有微微既黑松露香气,但又无喧宾夺主。虾球有半个拳头咁大,肉身爽口弹牙。古法炆羊腩羊腩炆到好淋好入味,但因为前面已经食到好饱,所以都无乜点食。但不得不提既系d竹笙同冬菇,索晒汤底同羊腩既味,就算饱都忍唔住要食多2旧。桂花蜜脆麻花同事话呢个系好传统既甜品,可能我太后生,所以未见过,哈哈。麻花非常脆,但要靠桂花蜜先有味道,个人觉得系个几得意既甜品。其实观塘工厦识揾真系有好多好野食,呢间亦系其中一间令我好惊喜既餐厅。

2018-12-21
午餐