2013-08-08
一早已经知道呢度食lunch好多人,所以早左少少未够钟就出发。去到都未够十二点,但系已经有差唔多十几人喺门口等紧,好夸张。餐厅非常有性格,未够十二点系唔会开门俾你入去坐先,不过好在只系等多分钟,都叫做勉强可以接受。Anyway,佢地set-lunch既款式天天不同,每日都会有两款俾你选择,包埋野饮都只系$50几蚊,喺中环黎讲都算系几抵。香茅猪扒捞檬︰以$50几蚊包野饮既价钱黎讲,碗捞檬可以有咁大块既猪扒都算比较意外。如图所见,块猪扒可以切开七至八旧,非常唔错。至于捞檬方面,感觉虽然似系一早整定晒再摆块猪扒上去(order左唔够3分钟就有得食!),不过整体口感唔错,加左捞檬既汁之后都唔会话太过干身,而且配菜都好丰富,芽菜丝、萝白丝、蒜头等等惹味不特止,重可以刺激味蕾令胃口大增。不过,食完蒜头之后自不然会有口气既问题,所以对于要饭后要见客既人可能就唔系咁适合喇!生牛河($50)︰一心想黎试佢既signature dish,而最后都总算无令我失望。同一般坊间既生牛河唔同,喺呢度既生牛河系比较少见既真正「生」牛,上枱既时候D牛重系红红地色既生肉,真真正正可以自由控制「几多成熟」,自然可以食得出