2020-08-03
今日因为工作入左观塘, 醒起观塘有间茶餐厅的多士, 被人吹捧得天上有地下无,又内脆外软,又话心机之作, 又全港首创,所以虽然落雨兼唔顺路,都要专登兜路过去食,心中祈求唔好再中伏。 去到𠮶阵大约4 点左右, 得两三枱客,所以唔洗等可以即刻量体温就就坐。入去经过佢哋个文武吧个阵,笠到个师傅系度整紧佢哋个招牌菜「葱花蛋多士」, 估佢哋应该系即叫即整,因此都放心啲(因为睇食评, 因为人话个多士微温,似系整定。)坐低就即刻同呀姐落单, 等左5分钟左右就有个食 一上枱,见到个样都系同啲人讲嘅大致相同, 一块厚面包烘完中间剖开一半揸牛油,然后夹住个厚厚的葱花炒蛋。中间个葱花炒蛋馅的确好厚但点解个多士一边厚一边咁薄,突登咁切的吗?好多葱花,葱味浓食完之后,只系觉得同普通多士无咩分别🤔🤔唔会话外层特别脆,入面好软熟,就系一块普通烘左的方包。中间葱味系好浓, 但系个人觉得偏咸。最紧要系, 个多士真系微温,同平时食多士个温度真系有差别,唔通师傅要等个包冻少少先切开,所以个蛋同包都冻左唔系热辣辣🧐?总结, 无咩特别, 唔会突登再去😆
坐低就即刻同呀姐落单, 等左5分钟左右就有个食
中间个葱花炒蛋馅的确好厚
但点解个多士一边厚一边咁薄,突登咁切的吗?
好多葱花,葱味浓
中间葱味系好浓, 但系个人觉得偏咸。
总结, 无咩特别, 唔会突登再去😆