2019-07-19
今日去西贡行吓,顺便食个车仔面,行下行下见到呢间越南餐厅,好似几多人等位,门口又贴住明星相,有发哥、刘青云等,一于改变阵地,入去试下先,西贡越南真味 Saigon Pho,在西贡政府合署对面。我们叫了顺化汤檬,可以选择辣同唔辣,又可以拣米粉、金边粉、檬粉。叫了一碗辣,一碗不辣,好快就上菜,有越式扎肉、猪手片、牛展、萝卜、牛丸、鱼蛋, 配青柠、红椒、Thai basil。不辣的他比较清而淡,萝卜入味,猪手比较韧, 鱼蛋算弹牙,其他𩠌就正常。至于另一碗,𩠌就一样,只系汤底唔同,有辣但唔算好辣,自己再加红辣椒,就比较好啲。另外叫咗一碗香芧鸡扒捞檬,鸡扒好大块,鸡皮炸得脆,鸡肉滑,但香芧味淡, 捞檬最紧要个酱汁,佢酸甜适中,少少辣,几开胃,不错。还有越式特别法包,脆脆的法包包住猪颈肉、牛肉、扎肉、青瓜、 萝卜丝、芫茜,外脆内软的法包,包住啖啖肉,又有蔬菜,猪颈肉够霖,有汁漏出,但又不会太多,另个包霖哂,好好味,值得推介👍最后加多个小食越式米纸春卷、春卷炸得脆脆,用生菜包住点埋个酱汁,一齐食几开胃,亦冇油腻嘅感觉,内裹有猪肉、冬菇、红萝卜等,不错。忘记还有一杯滴漏冻咖啡,咖啡在我面前一滴一滴漏出
忘记还有一杯滴漏冻咖啡,咖啡在我面前一滴一滴漏出,滴落有5mm高的炼奶杯裹,完成后,自己再将咖啡倒入有冰嘅杯,几有特色,以为有炼奶会好甜,点知又唔系㖞,可能加埋冰冲淡咗啦,不过咖啡味唔算浓沃,味道正常啦。
平均每位$100,由于有狗仔,所以座店外,不知店内环境,侍应有礼,值得赞。再去西贡会食它的越式法包。